Стига се борихме за  чистота, хайде да метем

Няма как един наркоман или алкохолик да спре употребата на психоактивни вещества, ако го накараш да меси хляб или да прави изложби

Стига се борихме за  чистота, хайде да метем | StandartNews.com

Директно откраднах това заглавие от шефа на Шесто мъжко отделение в болницата в Раднево Иван Добринов, където лежат алкохолици. Защото един лекар се оказа прав.

Днес е денят за борба с наркоманиите и десетки неправителствени организации организират каквото се сетиш - като хепънинги, пърформанси и да не дава Господ други организирани мероприятия, за да раздават листовки на деца, които и хабер си нямат от дрога. И да им дадат инфо какво представлява дрогата.

Понеже България се бори с пълни сили с хората, които се друсат, приемам, че това е още един пирон в ковчега на наркотрафикантите. Само че никак не е ефективен. Защото уж прави превенция, а в действителност не върши нищо. Прави измислени мероприятия, от които полза няма, но пък се отчитат дейности. 

Няма как да накараш наркоман или алкохолик да спре употребата на психоактивни вещества, ако го накараш да меси хляб или да прави изложби. Сто процента няма.

Виждала съм хора от комуни, за които родителите им плащат 1000 лева на месец, за да омесят един козунак или да направят стомничка от глина, защото това уж щяло да им помогне да се освободят от зависимостта.

Какво в това занимание смятате, че ще ги освободи от най-тежкия проблем? Просто прехвърляте проблема на децата си на хора, които са ви убедили, че могат да го решат, но срещу луди пари. И този проблем няма да тежи на вас.

Изобщо не искам да говоря за клошарите, които си купуват спирт от аптеката или пият изхвърлени спиртни напитки, за които не е ясно какво съдържат. Или се друсат с евтина дрога /впрочем, и с дизайнерска да се друсат, разликата е минимална/.

Големият проблем е в това, че псевдоспециалисти, но с дипломи, подвеждат не само малки деца, а и техните родители, да плащат луди пари, с идеята че сред година, благодарение на правене на козунаци, виене на баници и спорт те ще се отърват от зависимостите. Проблемът е страшен, защото родителите с много пари се набиват с още по-големи заеми, вярвайки, че това ще спаси децата им.

А самата държава нехае и не прави нищо по въпроса, като оставя на частни структури да решават проблема със зависимите от психоактивни вещества. Хлапетата, които консумират "пико" например, както и всички видове дизайнерска дрога, няма къде да бъдат настанени в болница. Защото всички наши психиатрии, където могат да бъдат настанени наркомани, са пригодени само за възрастни. Ако хлапето ви е пробвало дизайнерска дрога в заведение, прибере се вкъщи и ви потроши костите, дори няма къде да го настаните.

Спомням си тъжната ситуация на мой познат, чието дете открадна телевизора и ютията и той прие и двете неща в тъжно примирение. Нямаше къде да настанят момчето, у нас и сега няма програми за непълнолетни. Още си спомням как си купи в замяна на откраднатия телевизор "Шилялис" с обяснението: "И да го открадне, никой няма да го купи". 

Политиците са на мнение, че щом сами си го предизвикват, сами и да си мрат. Закриват Националния център по наркомании - е, той напоследък и без това не работеше, благодарение на техния избор на персонал.

Е, ще се разтичат, ако опре до тяхно дете, естествено. На отговорни длъжности се назначават хора, които не могат дори да кажат за какви дроги става дума, а представят пред държавата разумна и модерна картинка, съответваща на правилата.

Хайде най-сетне да не замитаме, а да изметем. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай