Според нашия компютър сте бременна, госпожо!

Източените данни от НАП са по-лесни за преглъщане от това, което родните институции ни гласят

Според нашия компютър  сте бременна, госпожо! | StandartNews.com

Преди време се носеха едни страшни вицове – „Трети ден без интернет. Търчи блондинка със снимка и пита всеки срещнат „Харесваш ли я?“

Това май и бяха последните шегички по темата, след като се оказа, че милиони българи са се оказали с източени лични данни, но никой не знае на кого докъде колко му е източено, и че това действително може да бъде сериозно.

Докато не се оказа, че един източил данните на около 5 милиона души. Дали е същият, когото закопчаха? Или чисто и просто измиха ръце, за да се успокои обществото?

Ще разберете, ако след две години Ви съобщат, че сте изтеглили заем в Зимбабве. Или получите имейл от Занзибар, че вуйчо ви е починал там, но ако изпратите 20 000 лева, ще Ви се отплатят с няколко милиона.

Преди две години съшият хакер пак нещо точил, предимно в студентските практики, ама и до момента не се знае какво точно е източил и колко не е източил съвсем.

Вероятно вицът би трябвало да бъде актуализиран, стига да не е роден от същите хакери, които са влезли в личната Ви информация, видели са какво точно плащате, а утре ще продадат профила ви /веганска леща, бяло вино, планинско колоездене или за каквото там сте се регистрирали/ на частна агенция.

Ще научат какви данъци сте платили и, ако се вярва на един финансов корифей и министър по съвместителство, могат да кажат на жена Ви , ако имате незаконна банкова сметка.

Могат да кажат и на мъжа Ви, ако трябва да спазваме Истанбулската конвенция, която още не сме подписали, но все пак всички мъже у нас гледат да надмогнат на егото си и затова едва ли ще позволят на съпругата скрита и офшорна сметка.

Хакването на институции обаче у нас превзема все нови и нови висоти, докато ние говорим, че наличието на хакери говори за нови хоризонти на образованието. Министри вече говорят, че наличието на електронни услуги е в услуга на хакерството.

Няма услуги – няма хакери. Можем направо да наемем безработни и пенсионери, които да преписват базите данни. Няма нужда от компютри, те и без това грешат.

Преди време моя позната получи направление да направи абразио, въпреки че не беше бременна. Данните й бяха вкарани в базата на болницата. Казали й „Госпожо, съжаляваме, според нашия компютър Вие сте бременна“. И я разходили между пет видеозона с изтичащ срок на годност, които показвали противоречиви данни – някои дори не показвали бременност.

Това е ситуацията у нас – не компютрите правят грешки, правят ги хората, които работят на стари устройства. Проф. Светозар Маргенов от БАН ми го каза най-добре – дори и да има грешка в компютъра, тя е грешка на оператора. Грешката на този етап е човешка“. А на следващия?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай