Папата утвърди киселото мляко като българско

Главата на Ватикана разчупи строгите правила на протокола у нас 

Папата утвърди киселото мляко като българско | StandartNews.com

След визатата на папа Франциск у нас, могат да се направят различни обобщения. Имаше различни послания, знаци. А също и разчупване на  правилата. Неслучайно той е наричан "папата на народа", защото често избягва строгите норми на протокола. Желанието му е да е по-близо до миряните, до техните надежди. Самият той води не помпозен начин на папстване, което произлиза от привичките, наследени от йезуитския орден, към който той е съпричастен. 

У нас папа Франциск на няколко пъти разчупи строгите правила. Всички видяхме как отслужи молитва "Царица Небесна" на площад "Александър Невски" с омофора, който му поднесе като дар, премиера Бойко Борисов. Това е много силен знак - да ползва за богослужене веднага дарената му епископска лента. 

Папата изрече "Царица Небесна" и пред иконата на Месебрийската Света Богородица, което също е оказване на чест към българския народ и прекрачване на католическите канони. Защото папата е наместник на Господ Бог на земята и той няма нужда от някой или нещо, за да се моли. 

Въпреки драконовските мерки за сигурност и преклонната си възраст, папа Франциск прескочи загражденията и се докосна до обикновените хора, за да им даде благословия си и да им остави спомен от съвместната среща. Това също рядко може да се види. 

Въобще, свидетели сме как папата пише нови правила с поведението си, може би, защото иска да реформира строгите норми на институцията, която ръководи. 

Силно послание за България към света той отправи и с киселото мляко. Това че Борисов му поднесе глинен съд с автентично родно мляко като част от официалните подаръци, показва, че експертите от нашия протокол добре са си свършили работата. Макар това да изглежда като дребен жест, той носи силен заряд, както за нас, като домакини, така и за Негово Светейшество, като скъп гост.

Той показва, че е обикновен човек и нищо човешко не му е чуждо. И още нещо- той широко коментира щастливите си спомени, свързани с  киселото мляко, което е наричано българско от баба му в далечна Аржентина. 

Как сега никоя друга страна на Балканите ще претендира, че киселото мляко е тяхно? Той ни окачестви, със своята папска привързаност, към този продукт, с важно свидетелство за произход. Както се казва в търговията - киселото мляко е само българско и папско! 
Въпреки, че много се изписа за отношенията между Българската православна църква и папата, смятам, че всеки от нас, като православен християнин, приема по канон поведението на нашия високопоставен клир. Но като обикновни хора сме щастливи, че Негово Светейшество, папа Франциск бе така любезен да отдели от ценното си време и да посети България и региона. За всички нас бе важна срещата му с Негово Светейшество, патриарх Неофит в Синодалната палата в София.

Видяхме, че двамата духовни водачи се здрависаха сърдечно и голямо впечатление произведе факта, че папа Франциск целуна златния православен кръст на нашия патриарх Неофит в знак на благоразположение и добра среща. Това, което ние, като православни християни, видяхме е, че си размениха подаръци и видимо си личеше доброто им настроение. Но си даваме и сметка, че след толкова много години открито противостоене между православната и католическата църква, не е възможно да бъде преодоляно с една официална визита. 
За всички, смятам, направи добро впечатление и това, че папа Франциск ни определи като много сърдечни и каза: “Нека се възползваме от гостоприемството на българския народ, за да може всяка религия, призвана да насърчава хармония и съгласие, да спомага за развитието и израстването на такава култура и среда, изцяло пропити с уважение към човешката личност и нейното достойнство". 
Папата бе така любезен да продължи добрите чувствa за България на папа Свети Йоан XXIII, наричан българският папа и на папа Свети Йоан Павел II, който ни посети през 2002 година като показа искрената си обич към българския народ. Искам да припомня една интересна история с папа Свети Йоан XXIII, когато е още монсеньор Анджело Джузепе Ронкали. Преди да напусне България, той отива за последно да се сбогува с Нейно Величество, Царица Йоана (майка на цар Симеон), негова довереница и тя на изпроводяк му казва, че сега се сбогува с монсеньор, но при следваща им съвместна среща, ще види папа, в негово лице. След време, нейните думи се сбъдват. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай