В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ":Оставката на Симеонов изпусна парата на бунта

Повечето българи не се припознаха в протестите и това ги обрече

В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ":Оставката на Симеонов изпусна парата на бунта | StandartNews.com
  • Повечето българи не се припознаха в протестите и това ги обрече
  • Проблемите на властта са повече вътрешни, отколкото резултат от опозиционен натиск

Политическата криза, която разтресе държавата през последния месец, се разви по простата причина, че властта изпадна в комуникационна дупка. И получи негативите от проявената пасивност в това отношение.
Допусна се твърде много време проблемът с изказването на Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания да не намери категоричен политически отговор. Струва ми се, че с оставката на лидера на НФСБ като вицепремиер нещата ще се канализират в по-нормален тон.
Кабинетът ще излезе от тази комуникационна криза, ако се постигне един по-добър синхрон на две равнища. Първото касае най-вече отношенията вътре в коалицията Обединени патриоти. Второто ниво е спрямо субектите, съставляващи коалицията.
Проблемите, които се стовариха върху властта, в голяма степен не се дължат на някаква ефективна опозиционна дейност, а напротив  - те идват от вътре.
Струва ми се, че протестите видимо стихват.
Има две хипотези защо това се случва. Първо, протестите очевидно не увлякоха огромна маса от хора. Тоест разбирайте, че множеството най-малкото не се идентифицира с обикалящите улиците и блокиращите магистралите и не се солидаризира с тях.
Мисля, че и календарът за протестни действия също не предполага по-нататъшно развитие. Стига, разбира се, властта да не скандализира.
Аз не смятам, че въпреки избуялото напрежение е имало съществен риск от предсрочни избори.

Психофонът на електората не формира такива нагласи. По-скоро се тушира напрежение, което не биваше да се допуска да остава доминиращо още дълго време.
Говоренето за предсрочни избори, имайте предвид, че съпътства този кабинет от деня на неговото сформиране. Още тогава се твърдеше, че това правителство  е за малко, временно, да се избута европредседателството и други песимистични прогнози за неговия хоризонт. Очевидно обаче това не се случи.
Самото говорене за предсрочни избори, в което особено настоятелна е лидерът на БСП Корнелия Нинова, не постига някакъв ефект. Напротив създава допълнителна умора, която така или иначе я има в обществото.
Последната новина, че вторият ръкав на "Турски поток" ще завие към България, а не към Гърция,
също ще се отрази положително на рейтинга на правителството. Въпросът е да се обясни добре какви позитиви ще получи държавата ни след като газопроводът ще премине през наша територия.
В същото време енергийните проекти в България винаги се политизират, а това усложнява съществено извличането на дивидент.

Още коментари, мнения и интервюта по горещи теми - четете в петъчния "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай