Какво следва от междинните избори в САЩ

Залогът на войната на хиларистите срещу Тръмп е душата на Америка

Какво следва от междинните избори в САЩ | StandartNews.com

След междинните избори в САЩ се появиха множество разнопосочни коментари. Носталгиците по соросоидното минало, което им осигуряваше личен комфорт, бяха категорични, че демократите са нанесли тежко електорално поражение на републиканците. И обратното, привържениците на Доналд Тръмп видяха в изборните резултати от 6 ноември победа на стопанина на Белия дом с 2:1. В действителност „пейзажът“ в САЩ е доста по-комплициран от неговия емоционален и черно-бял прочит. Липсват коментари на зародилите се тенденции в неофициалния диалог или по-точно пазарлък между Доналд Тръмп и ядрото на прагматично мислещите ръководни демократи.

Ако бъдем прецизни, то в САЩ има само една партия 

Да! Една единствена партия, един хомогенен до преди две години естаблишмънт, разделен на две боричкащи се фракции. Не е случайно, че някои експерти по САЩ правят интересен аналог на американското масонство с бившата КПСС в СССР. Всяка седмица в цяла Америка масоните републиканци и демократи по време на ритуала в масонския храм се обръщат един към друг с „братко“. Но времената се променят. Променят се и хората. Изведнъж братята престанаха да бъдат братя.
И така, на стартовата позиция преди 6 ноември в Камарата на представителите демократите разполагаха с 193 конгресмени, а републиканците 236 представители. В Сената заседаваха 51 републиканци и 49 демократи. След 6 ноември ситуацията в Камарата на представителите се промени радикално. Демократите получиха явен превес. А в Сената републиканците потвърдиха и укрепиха своето мнозинство. Новата ситуация съществено промени обстановката в страната.  
За да се оцени по-точно ситуацията в САЩ, може да се направи следната аналогия. Например, сравняването на Доналд Тръмп с Михаил Горбачов е абсолютно погрешно. В действителност аналог на Горби е Хилари Клинтън. А Доналд Тръмп е аналог на Борис Елцин. Погледнато исторически назад във времето е очевидно, че Хилари Клинтън разруши до основи американската политическа система. До такава степен, че двупартийната система не може да реши въпроса за властта в САЩ. А преди можеше! На територията на САЩ днес се води гражданска война, която се разраства и придобива заплашителни размери за съвкупния американски естаблишмънт. 
След 6 ноември еуфорията на демократите бързо затихна. Защо? В Демократическата партия властва предимно партийна геронтокрация. Точно като и в КПСС преди разпадането на СССР. При демократите се наблюдава остра липса на млади и перспективни лидери. И двете млади надежди на Демократическата партия на 6 ноември се провалиха. Роденият през 1972 г. демократ Бето О’Рурк загуби битката за мандат в Сената от родения през 1970 г. републиканец Тед Круз. Демократката Стейси Ейбрамс, родена през 1973 г., не успя да седне на губернаторското място в Джорджия.  Очаква се родената през 1940 г. Нанси Пелоси (78 години) да стане водач на мнозинството в Камарата представителите. За което тя получи поздравления от Доналд Тръмп след изборите.  
Противниците на американския президент се опитаха да представят изборите на 6 ноември като вот на недоверие лично към Доналд Тръмп. За тяхно съжаление победите на републиканците по страната много точно съвпадат с предизборното турне на президента през последните 60 дни. За една предизборна седмица Тръмп посети 10 щата. Републиканската партия успя да победи в два стратегически щата, в Охайо и Флорида. Републиканците, които излязоха победители в надпреварата с демократите на последните междинни избори, са далеч по-близо до позициите, които защитава Доналд Тръмп, в сравнение с предишните техни съпартийци.  
Победата на демократите в Камарата на представителите не е изненада за Доналд Тръмп.

Той предварително обеща на своите поддръжници, че „ще измисли нещо“, ако това се случи 

Легендарният телевизионер Лари Кинг в свое интервю на 7 ноември е абсолютно прав, че последните междинни избори в САЩ са уникални. До този момент междинният вот засягаше само регионалните електорални схватки. Последствията от изборите на 6 ноември касаят директно американския президент. Но „победата“ на демократите в Конгреса на представителите може да се окаже отровен подарък, ако лидерите на демократите не ъпдейтват своя политически софтуер. Ако не оценят правилно променилата се обстановка в страната. Ако не вземат предвид драматичното разделение на американския народ. 
Ден след изборите Доналд Тръмп свика пресконференция, на която обяви „своята велика победа“ и с изрази с променлива геометрия описа своя ултиматум към Демократическата партия. На практика президентът на САЩ предложи на демократите две опции за бъдещите им взаимоотношения. Първа, търсене на компромиси и политически търг по отношение на плаващо мнозинство в Камарата или Сената. Целта е решаване на всеки един важен за САЩ въпрос, който произтича от моментната политическа конюнктура. И втора опция, ако демократите продължат разследванията по отношение на президента и неговото близко обкръжение, то тогава Доналд Тръмп прекъсва всякакви преговори, отказва се от постигнатите компромиси, а управлението на страната ще се парализира. Тогава лодката наречена „САЩ“, в която седят демократи и републиканци, ще продължи да затъва. Освен това сенаторите на Републиканската партия разполагат с множество материали, даващи достатъчно много възможности да се възбудят разследвания по отношение на демократите.  Тръмп даде двумесечен срок за мислене на лидерите на Демократическата партия. 116-тият Конгрес на САЩ встъпва в сила едва в началото на януари 2019 г. Не е необходимо да се вярва на всичко, което казва Доналд Тръмп. Той доказа, че е майстор на тактическата лъжа.

И когато обещава мир, се готви да нанесе удар на своите противници от типа на Пърл Харбър   

След пресконференцията на 7 ноември, на която Доналд Тръмп изгони представителя на CNN Джим Акоста от Белия дом, президентът нанесе моментално своя „саблен“ удар. Още в същия ден той уволни силово „своя“ министър на правосъдието Джеф Сешънс. Едно незабавно и унизително изгонване в утрото на 7 ноември. Изхвърлянето на Джеф Сешънс не бе изненада. Неговото елиминиране ще блокира разследването на фалшивата „руска следа“ в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Под въпрос ще бъде поставена дейността на скалъпената срещу сегашния президент прословута комисия на специалния прокурор Робърт Мълър, която се превърна в политически „инструмент“ на демократите. Роджър Стоун, който е съветник на Доналд Тръмп няколко дни преди изборите обяви публично, че е посъветвал президента да се освободи по спешност от Джеф Сешънс. И да действа бързо. Върху силно застарялото, почти импотентно ръководство на Демократическата партия бе оказан натиск да реагира на уволнението на Джеф Сешънс. Много активни бяха младите революционни кадри на демократите тип „културни марксисти“ или/и ЛГБТ. Но като цяло демократите бяха тотално изненадани от бързината на реакцията на Доналд Тръмп както и от самото негово решение. Уволнението на Джеф Сешънс е нещо като превантивен удар на президента срещу неговите противници. 
Тези дни бе любопитно да се наблюдават публикациите в сайта, флагман на глобалните неотроцкисти, чийто фронтмени са Хилари Клинтън и Мадлин Олбрайт. В него Доналд Тръмп и Виктор Орбан се етикетират като „неофашисти“, което естествено е невярно и комично. На 8 ноември на неотроцкисткия сайт излязоха две статии с взаимно изключващи се заглавия. В първата се призоваваше за помирение между враждуващите актьори на демократите и републиканците. Във втората се описваха най-враждебните действия от двете страни. Очевидно е, че по отношение на Доналд Тръмп в редовете на американските демократи се появява разцепление. Все пак преди време точно демократите наричаха Джеф Сешънс „южняшки кретен“ и „реакционен християнски фундаменталист, анти-емигрант“. Но днес го защитават яростно. Естествено, времената се менят. 
В САЩ е доста безсмислено да се анализира през призмата на класическите понятия „ляво“ и „дясно“, така както го правят глабалните либерали и неотроцкисти. В САЩ всички парламентаристи се „захранват“ от едни и същи източници на универсална и институционализирана корупция, под формата на лобита и дарения на ултрабогатите. Последните хранят както демократите, така и републиканците, както сенаторите така и конгресмените. Само 0,42% от американците са дарили 200 или повече долара за изборите тази година. Но именно тези американци са предоставили 66% от всички дарения. А кампанията струва около 5,2 милиарда долара.

В САЩ тривиалните „леви“ и „десни“ фактори са тотално демоде 

Понятията „завой наляво“ или „завой надясно“ в американската политика в зависимост от позициите на републиканци или демократи по отношение на Big Business, социално положение, интервенционалистка външна политика на санкции и търговия с оръжие са тотално изпразнени от съдържание. 
Интересно и важно е мнението за последните междинни избори на републиканеца Патрик Бюкенън, който започна своята кариера заедно с Ричард Никсън. Той е представител на „палеоконсервативната“ фракция в Републиканската партия, която групира исторически консерваторите, които изпитват враждебност към глобалистите и неоконите. Патрик Бюкенън е „старият мъдрец“ на републиканците. Палеоконсерваторите подкрепят Тръмп, въпреки че са доста критични към неговата външна политика. И има защо. Патрик Бюкенън счита, че Доналд Тръмп подобно на своя идол Андрю Джексън (президент на САЩ в периода 1829-1837) има предимство и е в изгодна позиция, която му позволява да избере момента, в който да атакува своите противници. Андрю Джаксън е символ на цяла ера в американската история, понякога наричана „Годините на Джаксън“ или „Джаксъновата ера“, която доминира от войната от 1812 г. до Гражданската война. Патрик Бюкенън счита, че страната е във финалната фаза на започналата битка между либералите глобалисти и патриотите. Че няма да има компромис между противниците. Единият от тях трябва да изчезне. Залогът на тази огромна битка е „душата на Америка“. 
Войната във Вашингтон няма да приключи до края на президентството на Доналд Тръмп. Благодарение на Хилари Клинтън и нейните поддръжници Америка се разцепи на две. Но не на „дясно“ и „ляво“. Разцеплението е на базата на чисто цивилизационен принцип. Хиларистите наричат поддръжниците на Доналд Тръмп „расисти, сексисти, хомофоби, ксенофоби, ислямофоби и други“. Изберете това, което ви харесва! Поддръжниците на Доналд Тръмп са противници на оплюването на героите от миналото, на разрушаването на техните паметници, на изхвърлянето на християнството от обществените училища. Те считат демократите (наследниците на троцкизма) за антихристияни и антиамериканци. Как да се обедини един народ, в който двете противоборстващи страни мислят по описаните по-горе несъвместими начини? Залогът на войната срещу Тръмп е душата на Америка. Това е война, в която идеята за компромис се счита за предателство.             

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай