Как фейсбук превърна една учителка в Галилей

Случилото се с Лидия Булиева показва, че вярваме на социалните мрежи повече, отколкото на очите и ушите си

Как фейсбук превърна  една учителка в Галилей | StandartNews.com

Още ли не е уволнена учителката Лидия Булиева от 38 училище, която казала на децата, че човек не е кацал на Луната? Малко й е – трябва да бъде лишена от правото да упражнява учителската професия до края на живота си, да бъде линчувана, набита на кол и евакуирана директно на Луната, за да види лично, че не е първият човек, стъпил там. Освен това директно трябва да й се забрани да преподава на третокласниците Дарвиновата теория и тази на Галилей с оглед последващи ментални поражения.

Всичко това се изля спрямо началната учителка тези дни в интернет и само показа до каква степен вярата в социалните мрежи е започнала да измества обективната информация за случилото се. Става вече неведнъж, но лошото е, че започва да се превръща в навик. А за жалост институциите се влияят по най-лошия начин от социалните мрежи – вярват им повече, отколкото на обективната информация, и нерядко вземат мерки възоснова само на тях. Няма значение, че десетки родители на децата от този клас застанаха в подкрепа на преподавателката и обясниха, че тя системно се опитва да разнообрази преподаването за техните деца с любопитни подробности и в никакъв случай не е казвала, че човек на Луната не е кацал. Опитала се е да разнообрази тяхното възприятие, като е пуснала допълнителен клип в края на часа, който показва алтернативна гледна точка Може би не е подбрала правилния начин в конкретния случай, тъй като толкова малки деца няма как да са формирали критично мислене към различните информации и приемат сензациите по-лесно. Нейната вина е само в това, че вероятно не е подбрала правилно начина на поднасяне на материала. Нашата – че я дамгосахме, макар че ако класната на детето ни въобще не беше му преподавала нищо, щяхме да го приемем за напълно нормално, защото „българските даскали и без това не правят нищо и чакат само да им вдигнат заплатите“.

Отношението ни към образователната система, независимо дали сме родители, близки на първолаци или журналисти, е изключително амбивалентно и зависещо от конюнктурата. Както и от прословутото „Аз го учих едно време, нямат право да го махат от учебника“.  От „Днешните деца боравят с интернет, а те ги карат да учат по учебника“ до „Трябва да има един учебник, знаете в интернет колко непроверена информация има, тази учителка направо се е изложила“. Прочетох и двете последни твърдения от един и същи автор в рамките на месец по различни поводи.

Ама хайде разберете се! Ако учителят не прави иновации – лошо. Ако се опита да ги направи – пак лошо. Вярно, представянето пред малки деца на различна и спорна гледна точка е по-сложно и вероятно преподавателката не е успяла, едно от хлапетата се е впечатлило точно от изложената в ютюб конспиративна теория и ето че всички бг мами и татковци въстанаха против даскалицата, която си е позволила да сподели пред малките тема, по която са правени цели филми. И то не съветски, за съжаление на любителите на конспирациите, а чисто американски, гледахме ги още ние като деца. Утре третокласниците ще изпаднат в истински потрес, когато учителката по биология им разкаже Дарвиновата теория, а тази по религия възрази, че Бог бил направил Адам от кал, а Ева – от неговото ребро. Някакви хора с недоволен и премъдър вид, без да са имали досег с науката, твърдят, че в учебниците и в училище трябвало да се изучава само онова, което е твърдата научна истина, и нищо друго. Независимо, че всяка твърда истина се опровергава след няколко години от новите откриватели на нови истини. И че самите учени вярват най-силно в съмнението, защото то е движещата сила на новите научни постижения. Няма нищо лошо в съзнанието на децата да се подхвърля зрънце съмнение, че не всяка истина е вечна. Може точно това да запали интереса им към науката. Вместо това у нас социалните мрежи приготвиха една клада и превърнаха една безобидна начална учителка в Галилео Галилей. Пожелавам й оттук нататък да се придържа само към Ран Босилек и да зареже клипчетата по интернет. И всичко ще е точно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай