Първи коментар на Калин Митрев за рокадата в ЕБВР

Ще се справи ли Карина на новия пост и какви проекти бизнесът и държавата да чакат от международната банка - четете в интервюто му пред „Стандарт”

Първи коментар на Калин Митрев за рокадата в ЕБВР | StandartNews.com

Ще се справи ли Карина на новия пост и какви проекти бизнесът и държавата да чакат от международната банка - четете в интервюто му пред „Стандарт”

Калин Митрев е трети мандат представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. В сряда кабинетът неочаквано взе решение да го смени и да сложи на негово място шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, въпреки че й остават още 4 години на поста. Решението влиза в сила от 1 март 2019 г., когато изтича мандатът на Митрев. Оповестяването му предизвика най-различни коментари. Затова "Стандарт" потърси за интервю Калин Митрев.

- Г-н Митрев, къде Ви намирам – в София или в Лондон?
- София за няколко дни.
- Неочаквано ли беше за Вас решението на кабинета, с което бе избрана Карина Караиванова за наследник на поста Ви като представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие?  
- Не, това беше очаквано и естествено развитие. Поредният ми мандат в банката започна преди пет години, през май 2014, и изтича през април догодина. А общо ми се събират над 12 години като представител на България в Европейската банка в Лондон. Смятам, че дойде време да се оттегля.
- Защо тогава смяната не става в края на мандата през април, а на 1 март?
- И това има своя логика – в самото начало на май е насрочена годишната среща на гуверньорите на ЕБВР. Разумно е наследникът ми да не започва в последния момент, а да има изведстно време за да се подготви за това основно събитие в живота на институцията. Пък и какво са два месеца в сравнение с 12 години.
- Смятате ли, че Карина Караиванова е подходяща и подготвена за поста. В медиите вече започнаха да излизат смущаващи негативни публикации по неин адрес...
- Част от предимството да работиш дълго време извън България е, че можеш да стоиш настрана от подобни коментари. В конкретния случай нямам основания да подлагам на съмнение решението на правителството. С Карина Караиванова съм работил преди да оглави Комисията за финансов надзор - в качеството й на заместник-министър на финансите тя оперативно отговаряше за работата с международните финансови институции, в частност с ЕБВР. Познава банката и мисля, че няма да й е трудно да навлезе бързо в същината на работата. Във всеки случай й пожелавам успех за доброто на българската икономика и българския бизнес.
- Какво оставяте като наследство? За тези 12 години работа като банкер, какво успяхте да договорите за България?
- Европейската банка за въстановяване и развитие има вече над 25-годишна история в България, финансирала е 250 проекта с почти 4 милиарда евро собствени средства. От тях 193 инвестиции на стойност над 2.7 милиарда евро – с мое участие. Това, разбира се, е резултат от усилията и професионализма на целия екип на банката и на нейните партньори от българска страна. Горд съм, че като представител на България в ЕБВР и член на Съвета на директорите съм допринесъл, доколкото съм успял, за този резултат.
- Кои са най-големите от тях?
- Само през последните три години това е, например, отпуснатият заем от 300  млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете, който допринесе за запазване стабилността на финансовата система в един сложен момент. Последното по-значително финансиране бе за 230 милиона евро съвместно с Фонда на фондовете. То ще послужи за така необходимата реконструкция и модернизация на водния сектор и ВиК дружествата в България. Но разбира се, приоритет за ЕБВР през всичките тези години беше и остава финансирането на частния бизнес.
- Какъв е съветът Ви към бизнеса?
- Да бъде максимално активен, да търси сътрудничество и да използва банката не само за финансиране в България, но и за български инвестиции в други страни. Това и сега се случва, но възможностите в тази насока са много по-големи. Общините и техните фирми също могат да са по-активни, особено по проекти, свързани с устойчивото развитие на градската инфраструктура, енергоспестяването, подобряване на околната среда.
- Как изглежда България в очите на европейските банкери на фона на макроикономическите успехи и стабилността във финансовата сфера?
- Оценката на ЕБВР е, че в България финасовата система е стабилна, банките са ликвидни, съществува и сравнително развита мрежа от малки и средни предприятия. Особено интересен в момента е секторът на информационните и компютърните технологии. В същото време, има още много да се прави за да се преодолее изоставането, в сравнение със средното ниво в Европейския съюз, на инфраструктурата на страната, слабата ликвидност на капиталовия пазар, недостатъчната енергийна ефективност. Българският бизнес е все още сравнително малък и силно зависим от общото състояние на големите икономики в ЕС, затова главната задача пред страната, според ЕБВР, е създаването на устойчива, добре управлявана и конкурентноспособна икономика.
- Като говорим за стабилност на финансовата система, последните публикации около министър Горанов имат ли отражение извън България?  
- Ще повторя - предимството да работиш дълго време извън България е, че можеш да стоиш настрана от подобни коментари. Предпочитам се осланям на факти и на лични впечатления.  Мога спокойно да кажа, че съм работил добре с министър Горанов, в качеството му на българския гуверньор на ЕБВР. Същевременно, не смятам, че водещи в работата трябва да са личностните отношения. Има достатъчно сложни системни въпроси, които стоят на дневен ред и трябва да се решават навременно, професионално и по възможност безпристрастно.
- Вие също бяхте на прицел преди повече от година, когато във в. „Гардиън” гръмна „Аферата Баку”. Какво се случи впоследствие?
- По отношение на мен „Гардиън“ беше очевидно подведен от някои тенденциозни публикации в по-жълти медии с български адрес. Още тогава, обаче, вестникът разбра грешката си, извини се и публикува уточнение, което и сега може да се намери в интернет. Едновременно с това, прокуратурата започна щателна проверка по изнесеното в медиите, заедно с пълна данъчна ревизия от страна на НАП. Проверката продължи девет месеца и завърши през май тази година със заключението, че няма никакви данни за пране на пари, търговия с влияние, укриване на доходи или каквото и да е друго нарушение на закона от моя страна. Това заключение беше вече отразено, впрочем, в няколко български медии. С това смятам случая за приключен.
- Приключихте и работата си в ЕБВР. Сега накъде? Вече се завъртяха слухове за участието Ви в нов кабинет, ако има предсрочни избори. Възприемат Ви като човек с леви убеждения. Изкушавате ли се да влезете в политиката?
- Не ми е за първи път да научавам от медиите какви били моите намерения. Намирам ги за куриозни, не повече. Ако говорим сериозно, в моите планове не влиза политическа кариера или участие в изпълнителната власт. Имам, разбира се, своите политически убеждения и мнения, но в професионалния си живот съм представлявал в чужбина няколко различни български правителства и винаги съм се водил преди всичко от интересите на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай