Събота,

Обществените организации днес имат повече влияние от партиите

От: Администратор -
A
A
A

Движение "Русофили" има огромна заслуга младите българи да знаят и уважават ролята на руските освободители

Сергей Анатолевич Гаврилов е депутат в Думата на Руската федерация от групата на КПРФ. Неотдавна бе избран за президент на Международната асамблея на православието. 52-годишният политик участва неотдавна в 15-ия традиционен събор на Националното движение "Русофили" край язовир Копринка.

- Сергей Анатолевич, как оценявате ролята на българското движение "Русофили" за отношенията между България и Русия ?
- Движението "Русофили" е уникално за България, за Източна Европа и за Русия, защото то носи надпартиен и масов народен характер. То обединява хората не на политическа основа, а на културни и духавни принципи. Тази година отбелязваме 140-годишнина от оОсвобождението на България в резултат на Руско-турската освободителна война и в този момент също осъзнаваме колко са близки българският и руския народи.
- Доколко днешните поколения имат историческа памет за връзката между двете ни страни ?
- Русия и България сме част от общото семейство на славянски народи и най-близки сред православните нации. Затова е много важна ролята, която движение "Русофили" играе
за съхраняването на историческата памет. А това е особено важно в свят, в който различни революции изтриват цели епохи от историята и в който младите хора на не знаят какво е било преди 20-30 години. Благодарение на "Русофили" милиони българи и техните деца знаят своята история, знаят ролята на героите освободители от времето на Руско-турската война и Втората световна война, ценят нашето братство.
Движението съществува не само на книга, а има актив от много дейности. От изучаването на руския език и култура, през фестивали и други културни прояви, до инициативи за поддържане на паметниците на героите освободители.
Много е важно, че в движението "Русофили" и неговите регионални организации участват хора от различни поколения, включително родени преди 15-20 години.
- Днешните политици могат ли да повлияят на градените през вековете отношения между народите ?
- В ситуация, когато политическите елити са разделени и лидерите на държавите често вземат противоположни решение, нашите народи, независимо от сложните исторически драматични ситуации, войни и кризи, продължават да чувстват дълбоките ни вътрешни родствени връзки. Смятам, че политическите елити и държавните ръководители трябва да следват волята на народите.
Световните тенденции показват, че не партиите, като политически инструменти, а крупните организации, които концентрират обществената мотивация и волята на основните социални групи имат способността да мобилизират и обединят различни обществени слоеве и настроения.
- Как оценявате ролята на православието днес ?
- Неотдавна имах срещи с високопоставени представители на българската патриаршия и с много политически лидери. Подчертахме, че за нас е изключително важна ролята на православието. Искам да напомня нещо поучително от миналото на българския народ. През 14 век патриарх Евтимий е казвал: "Няма ли православие, няма български народ, има ли православие, има български народ." Това се отнася и за руския народ и Русия, която сега е нещо като духовен приемник на Византия и Третия Рим. Иска ми се да напомня и това, че сега се навършват 70 г. от съвещанието, в което Българската и Руската патриаршия се приели решение да укрепват своите отношение на основата на православното историческо и духовно наследство.
- Как присъстват в международен план русофилските организации ?
- Ние поддържаме инициативата на "Русофили", изказана от председателя на движението Николай Малинов, да му се придаде международен характер. Искаме да поканам в такава международна организация водещи представители на съвременния обществото-политически свят. Русия поддържа всички политически организации, които зачитат християнските ценности. Към тях могат се присъединяват руски и други организации. Тези ценности са нашето спасение.

Любомир Михайлов

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички