Борисов рестартира ГЕРБ

Чака се нишата за нов проект, казва социологът от "Галъп" Първан Симеонов

Борисов рестартира ГЕРБ | StandartNews.com
  • Чака се нишата за нов проект, казва социологът от "Галъп" Първан Симеонов

- Г-н Първанов, защо на фона на рекордната избирателна активност в Европа, у нас излязоха толкова малко хора да гласуват за евродепутати?
- Първа причина е, че активността у нас се вдига когато има ярки и нови играчи. Този път на тези избори ярки и нови играчи няма. На предишните евроизбори Бареков беше ярък и нов играч, на по-предишните избори - формациите около Христо Ковачки. Освен това евроизборите имат второстепенно значение. Пък и кампанията не беше особено вдъхновяваща.
- ГЕРБ победи на 26 май, но загуби 100 хиляди гласа спрямо предишните евроизбори през 2014 г. Има ли прошка за ГЕРБ?
- На европейски избори - ниска активност. Всичките са надолу. И БСП са надолу - май нямат 500 хиляди гласа. Очевидно съществуващият партиен елит не вдъхновява. За това имаше търсене на нови опции. Сред малките формации има неподозирано висок потенциал. "Път на младите", Десислава Иванчева, Минчо Христов...имаше търсене на нови протестни опции. Чака се нишата за нов проект.
- Кой спечели изборите ГЕРБ или Бойко Борисов, който изнесе на гърба си цялата кампания?
- Бойко Борисов спечели и изборите, и ГЕРБ. Отмести Цветан Цветанов от правенето на кампанията. Борисов си взе си и кампанията, и партията на ръчно управление. Рестартира.
- Защо БСП не успя да мобилизира електората си?
- Въпросът е може ли БСП много повече от това?Дали пък точно това не са "таваните" на БСП?Едва ли можем да очакваме ядрото на БСП да мърда нагоре или надолу. БСП не мобилизира повече хора, защото не успя да направи кампания, която да каже "Гласувайте за нас" и която да фокусира целия протестен вот.
Втората причина са вътрешните проблеми на БСП. Те отблъснаха хората. И на трето място социалистите заложиха на кампания, която "самозатвори" БСП. Добавката "президентска легитимност" на Иво Христов не можа да компенсира това.
- Напускането на парламента грешна стратегия ли беше?
- Не. Но до един момент. Когато БСП постигна своето, трябваше да се върне в парламента като победител. Оставането й извън парламента надцени общественото внимание. Чак толкова радикални желания сред хората в страната няма.
БСП леко изплаши хората, с напускането на парламента.
- Каква ще е съдбата на патриотите оттук-нататък?
- ВМРО взе водачеството в тази ниша. Формации като "Атака" и НФСБ малко заприличват на част от мрежата около ВМРО. Страшно любопитно ще бъде да се види дали те ще оцелеят. Там има много лични отношения. Не политически. А когато нещата са лични, това не е работа на политолозите.
- Защо Марешки не успя да акумулира патриотичният вот?
- Защото брандирането на Марешки като патриотично-родолюбиво-консервативно-Льо Пен образование бе малко изкуствена работа. Трябва години наред да бягаш по тази писта, за да събереш публика. Плюс това Марешки заложи на негативна кампания. Като направиш това, очевидно губиш. Българите казаха, че не искат резки движения. Оказа се че протестната кампания не се харесва на хората.
Опитът показа че патриотичният вот не се взема като се биеш с другите в патриотичното пространство. Напротив бие се някакъв враг на патриотизма, за да се покажеш по-патриот от другите. Ако се биеш със самите патриоти, няма как да им вземеш вота.
- Как обяснявате факта, че Десислава Иванчева има по-добър резултат и от НФСБ, и от "Атака"?
- Десислава Иванчева е търсенето за наказателен вот. Да гласуваш за някого - ей така напук, да ги накажеш. Иванчева взе част от вота на Демократична България.
- Какъв знак са гласовете за Демократична България?
- Знак за ниска активност. Активността беше ниска, бариерата падна и те влязоха. ДСБ има една лоялна публика, предимно в София -възрастни хора. Когато имаш едно твърдо ядърце и активността падне, се оказваш над бариерата. Мощно се игра преференциално, което мобилизира наличният електорат.
- Какви промени очаквате в партиите след евровота?
- Нинова си поиска вот на доверие и е възможно да го получи, защото редовият социалист няма да види много други опции. ГЕРБ ще продължи кампанията за местните избори. Защо да отстранява Цветанов, той вече беше ритуално отстранен. Влиянието му ще намалява. Може да бъдат измислени и негови смени. Но това няма да стане рязко. Очаквам да е плавно.
- Коалиция за България излезе с амбицията да е новата лява партия. Поиска да измести БСП от лявото пространство. Успява ли?
- Не. Трудно ще бъде за АБВ да се представи за нова лява партия. АБВ звучи в регистъра "източен сантимент". Има ярки личности, но партия почти не виждам. Резултатът й е слаб дори и при името  Коалиция за България, което си взеха. Те са партия, която гледа с повечко надежда на незападни модели - Китай, Русия.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай