Бонус-малус трябва да е за водача, не за автомобила

Системата закъсня у нас със 104 години, но пак я побългарихме, казва Любка Маринова, експерт по пътна безопасност

Бонус-малус трябва да е за водача, не за автомобила | StandartNews.com

- Госпожо Маринова, защо хората се притесняват толкова от системата "Бонус-малус", по която ще се плаща "Гражданска отговорност", дори се родиха и вицове, които се разпространяват във Фейсбук?
- Системата "Бонус-малус" е въведена за първи път през 1914 г. в Англия, а ние едва сега искаме да я въведем и пак продължаваме по някакъв свой начин, който е пълен нонсенс с останалите практики. Тя дава възможност тези, които са изрядни шофьори, да използват намаление на застраховката "Гражданска отговорност" при изпълнение на редица условия, които застрахователите трябваше да представят. И тази година системата трябваше вече да е влязла в сила. Тази система трябва да се бори с пътно-транспортните произшествия, защото когато нямаш нарушения, сумата, която трябва да платиш, е по-малка от тази, която е определена като базисна. Трябва да се измислят показателите, по които трябва да работи тази система. Тя се отнася за водачите на моторните превозни средства, а не за автомобила, както досега се правеше.  Колкото по-стриктен е водачът, толкова по-малка застраховка трябва да плаща. Колкото той допуска нарушения или пътно-транспортни произшествия, сумата, която ще плаща, се увеличава. Би трябвало да се въведе тази система според нарушенията, които допуска даден водач.
-  Оказва се, че "малус" точките ще се пишат не само на нас, но и на автомобила, не е ли странно - в крайна сметка не автомобилът извършва пътно-транспортното произшествие, а водачът?
- Да, един пистолет, който стреля, примерно, не отива на съд, а отива човекът, който го е използвал. Важен е и автомобилът. Но откъде тези хора ще черпят информация за историята на автомобила, шофиран ли е от водач, който допуска нарушения, допускал ли е катастрофа. Откъде ще  разберат това?
- Много хора се притесняват, че  ще бъдат наказвани като добросъвестни купувачи на автомобили, с които са извършени множество пътно-транспортни произшествия или административни нарушения?
- Правилно се притесняват. Но има един друг момент, че в крайна сметка не всички хора могат да си купят хубав автомобил, след като е ясно ,че в България 65-70% от автомобилите са над 15 г. За какво говорим? Трябва да се намери такава система, която да удовлетворява водачите, за да имат стимул те да не допускат произшествия, а в същото време и застрахователните компании, които формират фонд, чрез който да изплащат обезщетенията.
- Имаше опасения, че при старта на системата изрядните шофьори и тези с нарушения ще тръгнат от равни позиции. Има ли основания за това?
- И това също е проблем. Защото един човек със "златен талон" тръгва от същата основа, както и друг, който има нарушения. "Златният" талон означава, че водачът не е имал нарушения през последните 6 години. Намалението всъщност ще настъпи чак след няколко години. То ще бъде 25%, което  ми се вижда доста несериозно и неудачно.  И както казва един колега - бонусите за застрахователите, малусите - за нас.
- Дисциплинира ли системата водачите?
- Дисциплинира. Защото едно е да плащаш, примерно 500 лева, друго е за това, че не си допуснал нарушение, да платиш 300 или 400 лева.
- Познавате европейската практика. В държавите, в които вече е въведена системата "Бонус-малус", могат ли да се похвалят с намаляване на катастрофите?
-  Разбира се. След като ние сме начело на класацията след Румъния в европейски мащаб по брой на загинали на 1 милион души население при катастрофи, тези, които са въвели системата, имат полза от това и отчитат намаление на катастрофите. Средно за Европа са 40-45 на 1 милион загинали, а при нас е 96, даже по-миналата година е 97 на 1 милион.
- Има ли опасност да се "побългари" тази система и да се намерят вратички в закона?
- Като нищо, всичко е възможно.
- Как гледате на лимитите, които сложиха на обезщетенията за близките на загиналите?
- Сега пък се дръпнаха назад и рекоха, че само за втори и трети кръг лица, които имат право, само за тях ще сложат лимити, защото застрахователите не можели да стигнат до пострадалите. Можаха да стигнат до парламента, но не могат да си намерят пострадали, защото преди това отивали някакви адвокати, които ги представлявали. Бре, да му се не види!

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай