Защо Пеевски не е приятел на Гешев

Поредният фейк за депутата от ДПС разбит на пух и прах

Защо Пеевски не е приятел на Гешев | StandartNews.com

След първоначалния шок от новината, че Иван Гешев има всички шансове да е новият главен прокурор, градската десница само за часове стегна редици и се приготви да даде мощен отпор на кандидатурата. Мобилизацията се ускори съществено след сутрешното интервю на все още зам. главния прокурор по БНТ, в което той посочи хората на Командира като един от центровете в държавата, които имат интерес от неработеща прокуратура.

На въпроса на кого е неудобен, Гешев обясни: „На първо място това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. Това е най-сериозната сила с най-сериозен интерес да няма избор на лице извън тези, които са предпочитани от него и от кръга, който го обслужва“. Като втори център за евентуални атаки, той посочи „олигарсите и емблематични лица на Прехода, които в момента са в ареста или им предстои да влязат там“. На трето място това са мутри, държавни служители и какви ли не още престъпници, осъдени или обвиняеми. Може да не се харесват едни други, но ще се образува клуб по интереси, посочи Гешев и обобщи: „Общият им интерес е неработеща прокуратура, защото залогът е оцеляването на олигарси и мутри, срещу които водим дела.”

Изказването на Гешев задейства всяко болтче и гайка от медийната машина на градската десница. От години тя търси слабото място на Гешев, за да го удари. Но така и не го намира. Днес стана ясно защо. Гешев обясни, че остава момчето от крайния квартал на София, извървяло целия път на кариерата си от редови полицай до върховете на Темида и платило, като всички средностатистически българи, цената на прехода с мечтата хората, ограбили България, да влязат в затвора.

Ако имаше за какво да бъде ударен, армията  на Командира нямаше да го пропусне. Затова сега, в безизходица, опря до вечната си опорка: човек на Пеевски. И обърна изконния политически постулат „врагът на моя враг е мой приятел”, в удобна за тях нова теза - „моите врагове няма как да не са приятели”. Втори ден вече слушаме как народния представител от ДПС дърпа конците на още неизбраниья главен прокурор. Като естествено продължение от фейковете им от миналата седмица, че на къса каишка при него са и СЕМ, и БЕХ, и БНТ, и т.н.  За да възкресят мантрата, че  управлява съдебната система. Наскоро тя се пропука, когато районен прокурор разпореди заличаване на марката „Телеграф медиа”, чиито собственик е Пеевски.

По логиката на градската десница, Гешев обаче би трябвало да има не един, а купища приятели. Защото враговете на Пропокиев са от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който му отне имуществото до Дявола за соросоидите - необятната руска страна или поне нейните енергийни представители у нас - Румен Овчаров и Валентин Златев. Е, за първия едва ли може сериозно да се нарича кукловод на Гешев, при положение, че от години е клиент на прокуратурата.

Пък и днес Гешев сам назова приятелите си - те са от детинство, учили са заедно в гимназията. „Много се надявам никога да не ги загубя”, каза зам. главният прокурор. За ужас на хората на командира училищата на Пеевски и Гешев са в двата края на София. А и, както прокурорът разказа, двамата са се виждали веднъж – служебно и то заради преписка. За жалост на градската десница обаче Гешев не спря дотук. А обясни, че е противник на крайното разделение и за да върви страната напред,  властите – изпълнителна, законодателна и съдебна, трябва да общуват помежду си.

Това му изказване със сигурност ще роди нови десни атаки. Или поне нови митове за приятелства и зависимости. Все пак, да не забравяме, че бащата на задкулисието на прехода е именно Иван Костов. А мераците му да си сложи удобен главен прокурор датират повече от 20 години.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай