За Гебрев, мишлетата и досиетата

Когато тръгне ченгеджийницата в държавата, всичко друго замира

За Гебрев, мишлетата и досиетата | StandartNews.com

Спомняте ли си едно парче „Каролайн” на трио „Спешен случай” от началото на прехода? Ставаше дума за една държава с минало страшно и бъдеще неясно, в която 9 милиона мишлета се изкарват взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафета.

За три десетилетия нещата се попромениха.
Мишлетата се стопиха с два милиона, папките с досиетата вече са грижливо подредени в сейфа на Антон Тодоров. А „Котараците” оцеляха през годините, но вече избягват да пият кафе, особено след последната мълва, че то може да е заразено с Новичок.

Но в песента има една константа, която не мърда през целия преход: Когато тръгне ченгеджийницата в държавата, всичко друго замира.

И днес е така. Поводът е Българският Скрипал, както величествено наричат приятелите му оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Един от тях, бившият министър на отбраната – Бойко Ноев, по една телевизия обяви, че няма съмнение за причината за отравянето на предприемача – това са руските служби, които заедно с българските си авери искат да спънат България по пътя към НАТО и ЕС. И че той е паднал жертва на техния пъклен план.

Добре, че бившият министър на Иван Костов не беше в предаването на Георги Коритаров. В противен случай щеше да чуе мнението на племенницата на Скрипал. Виктория изрази искреното си учудване, че може да има нещо общо между двата случая. И деликатно обясни, че за руските служби Скрипал е бивш разведчик и настоящ предател, а Гебрев е просто един от българските предприемачи, чиито бизнес тя дори няма представа какъв е.

Мишкуването у нас става национален спорт. Хем се дразним от чуждото щастие, хем се бутаме в чуждото нещастие. И няма значение дали става дума за Магнитски, Мадуро или Скрипал. Важно е до всеки световен антигерой да прикачваме и наш екземпляр. И да доказваме на света, че българското копие надминава и оригинала.

Взаимното омаскаряване и цакане с агенти вече стана емблема на предстоящите избори. И навярно сме единствената европейска страна, в който страхът от хибридна война надминава стеса от прогнозата на МВФ за приближаването на нова световна криза.

Няма друго обяснение защо заради случая "Гебрев" всички се тревожат дали ще изгоним руски дипломати. Но никой не се кахъри дали това няма да пропъди западни инвеститори. Които, ако я караме така, ченгеджийската, с право ще си търсят друга държава. Там, където спокойно ще си пият кафето и няма да мислят за съдържанието на салата.

А ние, захласнати от конспирации и инсинуации, ще продължим да си спомняме за онова свежо парче, в което се пее как едни правят стачки, други пачки, а денят става все по-мъглив.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай