Шамар за политиците. А сега накъде?

Българинът не иска революции, младите избраха ДПС, търси се новата левица

Шамар за политиците. А сега накъде? | StandartNews.com
  • Българинът не иска революции, младите избраха ДПС, търси се новата левица

Има една народна приказка: Ела зло, че без тебе по-зло. Нещо такова се случи в неделя на вота за европейски парламент. Хората не искаха да гласуват за ГЕРБ - заради асансьори, тераси, къщи за гости. Но още повече не искаха да гласуват за БСП. Защото оттам не казаха какво ще съградят, а какво ще разрушат. Обявиха Сталинградска битка и революция: всичко отначало - нова власт, нови данъци, нови модели и т.н. Основният въпрос пред урните бе не за кого ще гласувам. А как да накажа ГЕРБ, без да докарам БСП на власт. Затова и бюлетина пуснаха само най-твърдите ядра. И резултатът бе ясен. ГЕРБ би БСП.

Истината е, че всяка от партиите - участнички на вота спечели по нещо, но нито една не бе доволна. Показаха го мрачните, почти разплакани лица на героите в изборната нощ.

Вотът даде 7 знака:

1. Българинът не иска революции

Първият голям въпрос в изборната нощ бе защо на фона на рекордната за европейските държави избирателна активност пред урните у нас излязоха половината от половината традиционно гласуващи българи? Още със старта на надпреварата бе ясно, че тези избори не са за излъчване на отбор от 17 души, който ще отстоява националния интерес в Брюксел, а са средство за ново преброяване на партийните сили и терен за разчистване на сметки. Играчите на терена не криеха ненавистта си един към друг, така и не казаха по коя тема ще работят заедно. А на българина вече му писна от омраза. С отказа си да гласува той показа, че се чувства в Европа, но не и в Европейския съюз. Защото там го представляват хора, които мислят за себе си, а не за него.
С мантрата: един глас повече над ГЕРБ сме победители, вземаме властта и променяме всичко, БСП пренави пружината. Даде на Борисов шанса да покаже, че за да отстрани гнилото, реже до здраво. И така възстановява ГЕРБ.
Но най-важното - хората показаха в неделя, че не искат промяна в управлението. Не защото харесват ГЕРБ, а защото не виждат алтернатива.

2. Младите избраха ДПС

Всички се питат защо зелената вълна, която увлече младите в Европа, не стигна до България. Отговорът е прост: родните зелени са тежко компрометиран политически играч. Вотът за тях е вот за пари, търговия с влияние, извиване на ръце, корпоративни интереси близки до градската десница, но не и до идеята за чист въздух и спасяване на планетата. Затова идеалистичните послания на новите зелени не стигнаха до младите у нас. Те са прагматични - искат образование, работа, бъдеще у нас. Затова и заложиха на единствената партия, която обърна цялата си кампания към тях и проблемите им. ДПС. Днес, ден след това, ДПС е № 1 във вота на младите, защото успя да ги убеди, че бъдещето е в съчетанията между енергията на младостта и опита на мъдростта.

3. Изборите спечели Борисов, не ГЕРБ

Социолозите с право нарекоха кампанията на ГЕРБ one man show Борисов. Изборите спечели той, не партията. И ги изнесоха структурите, които получиха ултиматум: печелите или ви сменям.
С лавината от отрязани глави, с поемането на отговорност, с поисканата прошка и автопохода си из страната за показване на направеното Борисов преодоля имиджовата щета за ГЕРБ от апартаментгейт. ГЕРБ спечели, но загуби 106 000 гласа спрямо европейските избори от 2014 г. Отвя всички в градовете, но пусна хората на Радан в София. Градската десница се промуши до Брюксел не заради вота от чужбина - той бе пропагандно осигурен в продължение на две години. А заради отказа на софиянци да гласуват за ГЕРБ. Развръзката в столичната структура на управляващата партия тепърва предстои. И проблемът не е Фандъкова.

4. БСП загуби на инат

Ако има партия, която трябва да се радва на номиналния си резултат, то това е БСП. Единствено социалистите подобриха представянето си по брой бюлетини спрямо предните европейски избори. През 2014 взеха 424 037, сега - 450 005. Но пропиляха шанса си да изведат дивиденти от това с глупава кампания. Всъщност математически е ясно, че при сблъсък на твърди ядра БСП няма как да бие ГЕРБ. Откакто партията на Борисов играе на избори тя винаги има 100 000 гласа повече. Невъзможно е за една нощ или 30 дни кампания те да бъдат елиминирани или преодолели. БСП обаче не насочи кампанията си към разширяване на периферията, а я затвори във вътрешната битка Сергей - Елена и "за" и "против" Корнелия. Обявената от Нинова процедура за нов лидер вече не й носи автоматично преизбиране. А това означава, че трусовете в БСП ще са по-големи от тези в ГЕРБ.

5. Обединените патриоти приключват

Обединените патриоти показаха, че няма нужда някой да е срещу тях - те сами си режат главата. ВМРО би трябвало да е особено горда, че се класира за Брюксел. Но и воеводите не са щастливи от това. Успешната формула, измислена от Каракачанов, която ги вкара в парламента, вече е само спомен. След тройното им явяване на евровота, след публичните обиди, които си размениха, общото им бъдеще е невъзможно. На 26 май те получиха точно това, което поискаха - преброяване кой колко тежи в малката коалиция. 54 на сто от парламентарния вот за Обединени патриоти се прехвърли върху ВМРО. Симеонов и Сидеров бяха позорно бити от Десислава Иванчева, за която на практика гласуваха 5 блока в Младост. Оттук нататък въпросът имат ли място в управлението е първа точка в дневния ред.

6. Марешки изпусна голямата вълна

Битката за патриотичния вот бе най-ожесточена. За родолюбието на българите се бориха ВМРО, НФСБ, "Атака", ВОЛЯ, Коалиция за България на Румен Петков. С най-големи амбиции бе Марешки, на когото до последно му даваха солидна преднина като четвърта сила. Уви, оказа се, че изпусна голямата вълна. Разделя се с надеждата за Брюксел, но увеличава шансовете си за влияние в парламента в София.

7. Задава се нова левица от нароени малки

Корнелия Нинова и Георги Първанов повториха изборната драма на градската десница по време на миналите избори, когато партиите на Радан Кънев и Христо Иванов участваха поотделно, но резилът им беше общ. За двамата червени лидери загубата е еднакво унизителна. БСП изпусна спечелен мач с ГЕРБ, а АБВ остана далеч на опашката след прохождащите младите лъвчета на „Милениум”, както и след ветерана от Атака  и самотен бегач Минчо Куминев. Далеч пред партията на президента се нареди дори осъдената Иванчева. Тежката загуба докара в изборната нощ гняв в гласа дори на вечния боец Румен Петков. Защото е наясно, че след подобно представяне, няма кой да ги приеме като алтернативно ляво.
В политиката празно няма, затова и много вероятно е в скоро време да се появи нов проект. Без много зор. Ще има успех този, който дори само обере нароилите се партии с по 1 процент гласове във вота. Сред тях са и "Атака", и "Възраждане", и  „Милениум”, както и независимите с подкрепата на синдикати и университети.    
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай