Обвиняемите – кресливи, прокурорите – мълчаливи

Живеем в огледален свят, който гони справедливостта

Обвиняемите – кресливи,  прокурорите – мълчаливи | StandartNews.com

Оказа се, че за да си известен у нас, да ти върви в бизнеса, да трупаш рейтинг в политика и да те показват по телевизията, не е важен талантът, опитът или връзките. Става само, ако се сдобиеш с... обвинение. Колкото и абсурдно да звучи това, последните дни изобилстват с доказателства.

1. Обвиняемият Иво Прокопиев си трупа обществено и финансово влияние, защото премиер и финансов министър отидоха на крака и узакониха институционално форума му. Изрядните бизнесмени пълнеха касичката на клиента на прокуратурата заради съмнителни приватизационни сделки, защото им стана ясно, че разследваният издател е най-сигурният им посредник до властта, за да разберат кога ще въведем еврото и какво чака банките ни.

2. Обвиняемата Елена Йончева е на път да се превърне в първа дама в борбата с корупцията по високите етажи независимо от честитката, която получи от прокуратурата заради участие в съмнителна офшорка, финансирана от фалиралата КТБ. Поводът за разследването бяха изтеглени от нея по непрозрачен начин 600 хиляди лева. Йончева категорично отрича злоупотребата, а още по-малко говори за връщане на сумата, която би могла да се разпредели за измамени вложители на злополучната банка, ако, естествено, се стигне до обвинителен акт и дело. Но червената депутатка е готова да даде всичко от себе си за своеобразна компенсация на държавата с едни други прежалени 700 000 лева, част от аферата „Ало, Банов съм"! 10 минути нейна пресконференция с данни и видео за замитане от зам. министър на неустойка в полза на частни строителни фирми, имаха много по-голям ефект от всички топ разследвания на журналисти от сайтове и телевизии. Докато министър Банов се прибираше от заседание  да пише оставката си, спепрокурори вече чакаха пред кабинета му. А Йончева бе първа новина по всички канали с желание за пълно съдействие на прокуратурата.

3. Оръжейният търговец Емилиян Гебрев вече е с обвинение за съмнителна покупка на „Дунарит” отново с офшорка на фалиралата КТБ. Но при постоянните си гостувания в телевизиите той не само обвинява прокурори и министри, че му пречат да сложи ръка на военния завод, но и фамилиарничи с премиера. Информира пред медиите, че му пуска СМС-и, а след това изразява недоумението си, че няма насрещно обаждане. По каква причина Борисов е длъжен да му отговаря, не е ясно. Може би защото Гербев има предимството да е сред силните на деня, които днес са се сдобили с обвинение?!

4. Списъкът с абсурдите се пълни от фамилията Баневи. Всекидневният им безплатен пи ар от затвора само ги натъжава колко милиони са можели да се спестят от платени журналисти, докато са били богати. Но за разлика от бизнесмените навън, Банев има достатъчно свободно време и не го губи. Гледа вечер предаванията, сутрин ги коментира в профила си. После следи всеки пост за реакции, а накрая отново се нарежда пред малкия екран. И така ден след ден, докато четем за световния заговор срещу семейството, обвинението му изтънява и се скрива на тъмно. Там, където се покри и обвинената кметица на Младост Иванчева след успешната шумна, едва ли безплатна кампания, на приятелите на Прокопиев, за изкарването й от затвора.

Истината е, че живеем в огледален, абсурден свят. В който срещу обвиняеми с оглушителни крясъци са застанали в кръгова отбрана шепа обвинители. Които още преди да обяснят обвиненията са заклеймени в уродлива форма на главата или в неспособност сами да държат химикалката си.

Да, в изборната битка тази година всички лагери ще дадат жертви. Но още преди началото й, се изясни накъде са насочени оръдията - смачкани са прокурорите, а обвиняемите са превърнати в жертва. Рейтингът на съдебната система пълзи по земята, а виковете за повече справедливост кънтят от всички вражески лагери, с една цел - да нахъсват редниците.

Вярно, остава лекото притеснение, че ,ако все пак победител не бъде излъчен на терена, едва ли ще има кой да свири отбой или служебна победа. Но, както казва президентът, липсата на машинно гласуване, опорочава отсега резултата. И е много вероятно справедливостта вече да е излетяла на изток или запад с изгубените мечти на няколко поколения и с трайно настанената в душата ни омзава и разделение, което не предвещава никакъв миролюбив изход...

Кога ще свърши войната, ще питате? За съжаление, чак когато окончателно се избием помежду си. Или ако на прокурорите им писне да проявяват толерантност и решат да наистина да вземат властта. В този огледален свят, в който живеем, никой не е сигурен кое е доброто и кое лошото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай