Мицотакис - патрицият, който иска да е плебей

Поиска 12 месеца, за да убеди кредиторите, че Гърция е сериозна и може да се промени

Мицотакис - патрицият, който иска да е плебей | StandartNews.com
Поиска 12 месеца, за да убеди кредиторите, че Гърция е сериозна и може да се промени Свалянето на данъците отваря 850 млн. дупка в бюджета, запушва я с преразпределение на разходите

Патрицият, който желае да бъде плебей в политиката. Този образ си избра Кириакос Мицотакис – човекът, който спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция. В буквален и преносен смисъл той е закърмен с политиката.

Мицотакис обаче се приема като олицетворение  на новата глътка въздух за пострадалите в последните години гърци.

Чакат от него да спре намаляването на заплати

и пенсии, да съживи икономиката и да зададе курс към редуциране на данъчната тежест, както и да предприеме други живителни мерки. Но не трябва да се забравя, че той е консерватор, а някои от мерките му може да се окажат и не толкова популярни.

Трудно е да приемем Кириакос Мицотакис за обикновен грък, какъвто той, по думите си, обещава да бъде. Неговият баща Константинос Мицотакис бе премиер на Гърция в началото на 90-те години на миналия век. По-голямата му сестра Дора Бакояни пък мина през постове като министър на културата, външен министър и кмет на Атина. Градоначалник на столицата в началото на юни стана неговият племенник Костас Бакояни. Семейство Мицотакис има корени на о. Крит и е свързано с изключителния политик от началото на ХХ-и век Елефтериос Венизелос. Заедно със социалиста Папандреу и консервативните семейства Караманлис, фамилията на Мицотакис доминира в гръцката политика от доста години.

Кириакос Мицотакис признава, че често е критикуван за това, че е потомък на политици, но според самия него, е успял да докаже на гърците, че е обикновен гражданин. Затова и 

обеща да не назначава членове на семейството си

на ключови позиции.

Медиите в южната ни съседка припомнят, че първите години от живота си Кириакос е прекарал в Париж, където семейството му намира убежище от дясната военна диктатура, наречена „режим на полковниците” (1967–1974). Като представител на цяла фамилия, пострадала от хунтата на полковниците, Кириакос се научава, че трябва да се отнася коректно и по демократичен начин с политиците и с народа.

А компромисът е изключително важен, особено в политическия живот. Като лидер на "Нова демокрация" Мицотакис трябваше да направи отстъпки на най-дясната част от партията си и да назначи Адонис Георгиадис за заместник-председател. Преди да се присъедини към „Нова демокрация“ този политик принадлежал към крайнодясната партия "Народен православен призив". В обкръжението на Мицотакис Георгиадис най-остро критикува споразумението от Преспа за новото име на Северна Македония.

Когато консервативната партия „Нова демокрация“ беше изхвърлена от властта през януари 2015 г. от радикалната лява Сириза, в страната цареше атмосфера на революция.

Старата гвардия беше премахната

обвинявана, че е позволила на икономиката да съществува отвъд възможностите си много дълго, така че, в крайна сметка, да се стигне дотам да наказва гърците със строги ограничения.

Кириакос Мицотакис бе част от последното консервативно правителство, в което заемаше поста на министър на административната реформа. Неговата задача тогава бе да уволни хиляди държавни служители, за да изпълни строгите условия на международните финансови институции, предложили спасителни планове на Атина. Нещо, което днес не му се налага.

Виждан по-скоро като либерал, отколкото като консерватор, 51-годишният Мицотакис пое ръководството на „Нова демокрация“ през януари 2016 г., месеци след като партията беше победена в година на два избора и един референдум.

Още тогава той веднага започна офанзива срещу популисткото ляво правителство на Алексис Ципрас. "Г-н Ципрас предаде всичко и не получи нищо в замяна", оплака се той в отговор на решението на правителството да приеме трета помощ от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Миналата година, когато Гърция спря да разчита на спешни кредити за изваждане на страната от дълговата криза, Мицотакис заяви, че ръстът на икономиката се случва твърде бавно и при нисък процент на нарастване на БВП.

Освен това той се възползва от гнева на много гърци

към споразумението за промяна на името на съседна Северна Македония, обвинявайки премиера в разделянето на народа на Гърция. Но по-късно Мицотакис призна, че не може да направи нищо, за да го промени.

Какво се очаква от Мицотакис сега, когато пое юздите на Гърция?

Неговите предизборни обещания да се намалят данъците, да се деблокира приватизацията и да се възроди сериозно засегнатата средна класа, засега предизвикват надежда поне у голяма част от гърците, но едва ли звучат добре в ушите на кредиторите и международните финансови институции.

Победата все още оставя ръцете на г-н Митотакис в известна степен вързани с продължаващото международно наблюдение след края на спасителната операция миналата година. Но лидерът на „Нова демокрация вярва, че има възможност за намаляване на данъците. "Всеки изглежда се съгласява, че трябва да намалим данъчното облагане, включително нашите кредитори", каза той пред агенция Асошиейтед прес.

"Дайте ми 12 месеца, за да убедя нашите кредитори, международните капиталови пазари, че сме сериозни, че Гърция може да се промени", каза той.

Макар да спазва съществуващите споразумения, той каза, че иска да бъде възнаграден за реални реформи с по-малки излишъци в бюджета.

Новото данъчно законодателство, което след като бъде прието ще влезе в сила от началото на 2020 г. е една от първите стъпки на новия гръцки кабинет. Някои намерения на Мицотакис и компания обаче са по-важни, защото засягат изплащането на

огромния дълг от 180 млрд. евро

Що се отнася до данъчните промени, очаква се най-ниската ставка за данък общ доход (Гърция облага доходите по прогресивна скала според размера им) ще спадне до 9% от сегашните 22%. Най-високата пък ще бъде свалена от 45% на 40%. Над 8000 евро на година е необлагаемият минимум.

През следващите няколко години патентът за упражняване на свободна професия ще бъде премахнат изцяло. Очаква се редукция на данъците върху недвижимите имоти с 30% - стъпка, която ще доведе до липсата на 850 млн. евро в бюджета на страната. Но Мицотакис е готов да се справи с тази дупка в хазната. Корпоративният данък ще бъде свален от сегашните 28% на 24%, считано от 1 януари 2020 г. и до 20% от 2021 година. Данъкът върху дивидентите отива надолу от 10% на 5 на сто.

Диференцираните ставки на Данък добавена стойност (ДДС) ще бъдат намалени съответно от 13% на 11% и от 24% на 22%, като ще се запази нивото на най-ниската ставка – 6% за някои услуги.

По въпроса

как ще се финансират тези важни промени

лидерът на „Нова демокрация“ отговаря, че преразпределението на разходите ще доведе до спестяване на 2 млрд. евро, а структурните реформи ще покачат БВП.

Кавото и да предприемат Мицотакис и неговият кабинет то ще се радва, поне в началото, на одобрение сред гърците, най-малкото защото е отхвърляне на тежестите, наложени от правителството на Сириза. Надеждата е многото компании, избягали от Гърция, както и многото младежи, потърсили късмета си другаде в Европейския съюз да се завърнат отново на домашна територия…

Кабинет от технократи
40 процента от хората в новото гръцко правителство никога не са се занимавали активно с политика. Нещо повече - мнозина от тях са напуснали работата си, за да подкрепят усилията на новия премиер Кириакос Мицотакис да обърне нова страница в историята на страната им. Така Мицотакис показа, че изпълнява предизборното си обещание за нови лица в политиката, за влизането в изпълнителната власт на успешни кадри от частния и държавния сектор, както и на хора с кариера на отговорни постове в чужбина. За да изпълни и амбициозната си програма за икономическо възкресение на Гърция новият премиер включи в кабинета си 20 технократи, които се занимават с финанси, банково дело, инвестиции, промишленост, бизнес, научни изследвания, информатика, издателска дейност. Правителството положи клетва във вторник клетва в президентския дворец в Атина. Освен премиера в кабинета влизат 50 души - 18 министри, двама вицепремиери и 30 заместник-министри. Вицепремиер стана юристът Панайотис Пикраменос, който през 2012 г. временно оглавяваше служебен кабинет. Външен министър на Гърция е Никос Дендиас, министър на националната отбрана - Никос Панайотопулос, а на финансите - Христос Стайкурас. Михалис Хрисохоидис оглавява министерството по въпросите на защитата на гражданите, на чието подчинение са полицията, специалните служби, генералният секретариат по гражданска отбрана. Адонис Георгиадис оглавява министерството на развитието и инвестициите (предишното министерство на икономиката и развитието). В състава на новия кабинет има пет жени. Две от тях са министри - Ники Керамеос отговаря за образованието и религиозните въпроси, а Лина Мендони - за културата. Трима заместник-министри също са жени - на образованието и културата София Захараки, на труда и социалното осигуряване Домна Михаилиду и на селскостопанското развитие и прехраната Фотини Арабаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай