Лов за плъхове в годината на крадеца

В търсенето на справедливост много капани ще щракнат, въпросът е къде да скрием ключа за тях

Лов за плъхове в годината на крадеца | StandartNews.com
  • В търсенето на справедливост много капани ще щракнат, въпросът е къде да скрием ключа за тях

Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета. А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето… Помните ли тази песен от зората на демокрацията? „Каролайна“ на Кирил Ампов. Стана хит в изпълнение на трио „Спешен случай“ и нямаше син митинг, на който да не се пее с пълно гърло.
Днес, 30 години по-късно, текстът е толкова актуален, колкото и тогава. С две разлики – мишлетата останаха 7 милиона, даже по-малко. А досиетата се модернизираха от папки с политически доноси във флашки за нагласени обществени поръчки, апартаменти на смешни цени и офшорни сметки с милиони.
Всъщност, с идващата 2020 г. мишата тема става особено актуална. Не само защото годината е високосна. А защото е годината на металния плъх. И макар според китайския календар плъхът да е гордо създание, трудолюбиво и честолюбиво, което чрез хитрост и ум бързо се адаптира към промените, за родните обществено-политически нрави той остава

нечистоплътен и агресивен крадец

Истината е, че с 2019 година си отидоха не просто поредните 12 месеца от календара. А в началото на 11-тия месец затворихме страницата на един тегав 30-годишен период на голямо мишкуване. Продължаваме с блясък в очите да го наричаме преход, с ужас в гласа да се питаме свършил ли е и с пълно отчаяние да констатираме, че сме там, откъдето сме тръгнали – при мишлетата и досиетата.
2019, годината на свинята, стартира с големи надежди. В нея всяко прасе се виждаше як и див глиган. Опозицията точеше глиги да събори ГЕРБ, но на два избора – европейски и местни, срути единствено собствените си мечти за голямото управление. Мая Манолова живееше с мисълта как

разбутва партийната кочина и на сини, и на червени

и от „Московска” 33 влиза директно на „Дондуков” 1. Но прекрачи прага само на собствената си адвокатска кантора, за да мисли как да прави някаква нова организация, която да не нарича партия, а обществено движение. Напереният младок Борис Бонев вярваше, че сяда в стола на Фандъкова. Но така се овъртоли в игрите на големите мишоци, че стана общинар с рейтинг, но без група. Слави Трифонов се надяваше да се появи с гръм и трясък в политиката, но засега остава фейсбук герой. Градската десница се бореше като прасе с тиква срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, за да приключи годината с опърлена козина и страх от новогодишния сатър на правосъдието. А вместо коледен подарък за огромното им усърдие за протестите, получи оставката на Костов от най-свидната им лаборатория. И то хвърлена само ден след поредната знакова реч на най-големия му политически противник по време на целия този преход - д-р Ахмед Доган.
В нея, анализирайки отиващата си година и най-вече 30-годишния преход, почетният председател на ДПС обяви, че има сериозен дефицит на реформаторски идеи и че е нужен рестарт на политическия модел, който зависи от зрелостта на обществото.
Едва ли някой се е изненадал от твърдението на Доган, че след двойните избори през 2019 г. в момента нито една партия няма нито сили, нито желание за предсрочен вот. И че всички ще използват оставащата година за

преформатиране на силите си и подготовка за големия парламентарен сблъсък

през 2021 г.
Дотогава, през мишата година, плъхът ще е мишена на всички. ГЕРБ заложи капаните още преди местните избори. Първи паднаха самозабравилите се кметове на Благоевград, Русе, Ямбол, Перник, Сандански и Банско. Но голямата чистка предстои. Пред новия областен координатор в Пиринско – европепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, стои нелеката задача да направи от разпокъсаните структури машина за печелене на избори. Но заедно с рокадите, ще започнат да гърмят и заложените на изпроводяк мини от отстреляните партийни фунционери и висши държавни служители. Които ще се опитат да се скрият в очакваната партия на Цветанов.
Мишките в БСП 100 процента ще опитат нов преврат срещу Корнелия Нинова – на преките избори за лидер на БСП. Но отчетно-изборна кампания в соцпартията вече тече в силна сила, сменят се областните и градски шефове. Първата дама в червената партия разполага с достатъчно време и влияние, за да постави на важните постове в страната охранени мишоци, които да държат Столетницата в добра кондиция. Но пък има друг проблем –

котараците, които отдавна си пият кафетата в чужди кабинети
   
Преформатирането при патриотите вече започна, при това куцо. С излизането на „Атака” малката коалиция осиротя откъм партньори, но се уголеми с врагове. Изборът на Валери Симеонов за зам.шеф на парламента предизвика искри сред управляващите и гнева на ДПС. Движението няма да се примири с това.
С отказа на съда за регистрация на „Няма такава държава” Слави Трифонов ще трябва да префасонира логото на партията си. А заради това забавяне - и плановете за старта й.
Градската дестица се преформатира от обвинителна в защитна позиция. Защото голямата промяна ще се очаква по линия на правосъдието. Новият прокурор № 1 Иван Гешев обяви, че се захваща с местните велможи и ще търси справедливост за онези сделки, които през изминалите 30 години сложиха етикета „бандитска приватизация”.
„И заключиха ченгетата и досиетата зад дебела врата. И настана мир и започна пир". Такъв е финалът на незабравимата песен - „Каролайна”.
Ще си я припяваме и през 2020 г, когато всички ще търсят справедливост на всички нива. Партиите ще гонят мишките от редиците си, правосъдието ще преследва охранените плъхове, а

самотни хамстери ще рият триците

и ще въртят колелото в политическия аквариум.
С голямото преформатиране много капани ще щракнат. Въпросът е, както се пее в песента: къде да скрием ключа, за да не се отворят отново. Иначе, рестартът, за който Доган заговори, ще се превърне в обикновено дежа вю, в което усещаме само изтлелите си мечти и изживяваме отрезвяващия кошмар на трагичното си съзряване. Досущ като в гениалния британски филм Ratcatcher.

КАРОЛАЙНА

Между минало страшно и бъдеще неясно живее един малък народ.
Свободата му приляга, но чепикът го стяга и погрешен е всеки нов ход
и очаква го глад и очаква го мрак, а не липсват и други беди.
Напред крачка направи, а със две изостане и така нещо все не върви.

Припев:
Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета.
А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.

Така времето минава и по-неясно става за това кой е прав и кой е крив.
Едни правят стачки, други трупат пачки, а денят е все по-мъглив.
И във тази бъркотия, и във тази щуротия народът е в явен пасив,
ала някой има полза и времето използва да натрупа своя актив.

Припев:
Но дошло е вече време поуката да вземем от тази щура игра.
Хората търпяха и накрая проумяха, че си правят с тях лоша шега.
И заключиха ченгетата и досиетата зад дебела врата.
И настана мир и започна пир, а къде да скрием ключа?

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай