10 българки с влияние и чар

Те не са нито образцови домакини, нито напористи кариеристки, но и мъжете ги слушат

10 българки с влияние и чар | StandartNews.com
  • Те не са нито образцови домакини, нито напористи кариеристки, но и мъжете ги слушат

Искате ли една работа да бъде добре представена, поверете я на мъж. Искате ли да бъде свършена - дайте я на жена. Има хиляди дами в България, които са доказателство, че максимата е вярна. И заслужават признание поне на 8 март.
"Стандарт" не може да покаже всички. Но на най-женския празник избрахме да ви представим 10 от тях. Те не са нито образцови домакини, нито напористи кариеристки. Някои се занимават с политика, други с бизнес, трети гонят спортни рекорди, четвърти са светила в културата. Но има нещо, което ги свързва - те пишат най-новата история на България с женски почерк. И дори мъжете ги слушат.

Бунтарката, която строява парламента

До скоро Цвета Караянчева бе мъжкото момиче на ГЕРБ. Което без страх влизаше във всяка парламетарна битка и я печелеши от воле. Независимо дали срещу нея беше дългогодишен парламентарист или напорист младок.
Някои я наричаха "Гладиатора в зала", други -"Терминатора в пола".
Напориста, но и енергична, Караянчева е човек, който знае как да защитава своите. “Не даваме Делян”, бе ембламитечната й реплика, която обърна гласуването за Добрев и го остави в парламента. По същия начин Цвета се би със зъби и нокти за Димитър Главчев, когато Корнелия извиваше на ГЕРБ ръцете с поредния бойкот в Народното събрание. Направи го, защото държеше на колегата си. Без да има и най-малката престава, че малко по-късно ще се наложи точно тя да удря пленарния звънец.
Новата позиция промени доскорошната бунтарка. Тя все още обича и рокконцертите, и спортната зала. Но има все по-малко време за тях.
Затова и панталоните, и тениските са в по-задната част на гардероба й. А протоколът изисква да сменя костюмите си дори до три пъти на вечер.
Факт е, че тя се чуства еднакво добре и до футболистите на терена, и до японския император в двореца му. Говори на един език както с генералите, така и с бабите от най-отдалеченото кърджалийско село.     
Мнозина предпичаха, че заради голямата й уста и буйния й нрав, Караянчева бързо ще последва съдбата на Главчев. Днес обаче дори опозицията се дразни, когато друг води пленарното заседание. И затова има всички шансове не само да завърши успешно мандата си в парламента, а и да развива политическата си кариера.  

Йотова - от репортер до държавник

Най-добрият журналист сред политиците и най-добрият политик сред журналистите. Така обичаше да се определя Илияна Йотова, когато през далечната 2005 година се закле като депутат от 40-тото Народно събрание. Едва ли си е представяла, че 11 години по-късно отново ще положи клетва в парламента. Но този път като вицепрезидент. Рядко вече застава пред камери, но всяка нейна дума тежи. Милее за БСП, но отстоява само общобългарски каузи.
Каквото и да се случва зад дебелите стени на "Дондуков" 2, за повече от две години тя не допусна никакъв публичен скандал. Нещо повече- даде нов смисъл на вицепрезиденския пост, който винаги е оставал в сянката на държавния глава. "Ние сме добър екип, установили сме традиция да сверяваме часовниците си", дипломатично отговоря тя на всеки въпрос за отношенията й с президента Радев.
Дипломацията е в кръвта на Йотова, помага й  да оцелее в най-инфарктните моменти. А те в живота на вицепрезидента изобилстват. Завършва българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”, а после специализира в чужбина – в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург.
В ранните години на прехода бе сред най-популярните водещи на БНТ. Загърбва телевизията, за да оглави пресцентъра на БСП в най-трудните години след зимата на Жан Виденов. Независимо от смяната на председателите на столетницата, тя остана 7 години на "Позитано" 20, разбирайки се еднакво добре както си с приятелите- журналисти, така и с колегите- партийци. Затова и никой не бе учуден, когато Йотова влезе в парламента и стана един от най-дейните членове на парламентарната група на БСП. А след още две избра ново предизвикателство- европарламента. И досега се твърди, че когато стане голяма беля в Брюксел, има само три жени, които могат да спасят ситуацията – еврокомисарят Мария Габриел, евродепутатката от ДПС Фелиз Хюсменова и Илияна Йотова.
Влиянието на Йотова и у нас, и в Европа е безспорно. Затова и вицепрезиденският пост няма да е последният в кариерата й.

Цветелина Бориславова намери рецептата за щастие

Да си банкер е престижна и влиятелна професия. Да си собственик на хотели е отговорен бизнес. Но да приемеш за смисъл на живота си откриването на силата да правиш добро е мисия, с която малцина имат куража да се нагърбят. В това открива себе си Цветелина Бориславова, собственик и председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка. Нейната душа е "зелена", а рецептата й за успешен бизнес е той да бъде екологичен. Това е единственият начин да изградим стабилно бъдеще, категорична е собственичката на "Пампорово" АД. Бориславова споделя, че не се страхува от предизвикателствата и ги търси в различни сектори, когато вижда потенциал за развитие.
През 2006 г. основава фондацията "Кредо Бонум", сред чиито инициативи са "Книги за смет", "Зелена светлина", Офис на открито", "Форум дълголетие".
"Не се страхувам от риска. Никога не съм взела нещо наготово. Защото с такъв проект няма да мога да реализирам вижданията си. Убедена съм, че България може да е Швейцария на Балканите", казва Бориславова.
Като едно от най-вълнуващите преживявания в живота си определя Ел Камино. Изминала е за 15 дни 790 км с колело по маршрута от Южна Франция до Сантяго де Компостела. "Това е Пътят на живота, който много от нас преминават без да разберат какво и защо точно им се е случило. Едно намиране на себе си. Незабравим отпечатък в сърцето", казва Бориславова.
Категорична е също, че търсенето на щастие трябва да бъде гарантирано човешко право, национална и общонародна цел.

Фандъкова - боецът с нежна усмивка

Беше време, когато за Йорданка Фандъкова се говореше, че е най-добрата директорка на столично училище. И майките се напреварваха да записват децата си при нея.
От 10 години тя управлява град от 2 милиона и е четвърта по ранг в държавата. Освен това е и единствената жена в най-висшето ръководство на мъжката партия ГЕРБ. Нещо повече. Тя е от малкото хора, които по всяко време могат да кажат всичко на Борисов.   
И най-големите й врагове не могат да отрекат, че е когато поеме ангажимент, го изпълнява. И умее да носи отговорност.
Не се страхува да признае гафове на общината. Но и не се бои да налага милиони санкции на нарушителите. Колкото й врагове да й носи това.
Ако искаш да бъдеш повишен, не бъди незаменим, казва Станислав Лец. Може би затова не я видяхме сред кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 нито през 2011-та, нито през 2016- та. Доверието на премиера в нея е толкова голямо, че трудно би я сменил с някой друг.
Фандъкова има неговата визия за развитие на София и хъса това да се случва възможно най-бързо. А освен това - добавя чисто женски усет за уют в преобразяването на столицата. София никога не е имала толкова много градинки, цветя и обновени паркове. Дори на рождения си ден започна засаждането на гора и то край завода за боклук.
Неподвластна е на суетата и светския блясък по-скоро я плаши. Редовно можем да я видим с каска и ботуши в калта на строителните обекти. Затова и прави огромно впечатление, когато веднъж годишно облече дантелена рокля за Виенския бал. Твърди се, че тя е сред най-големите му дарители.
Малцина знаят, че стопанката на най-големия ни град живее в скромен апартамент- 60 квадрата, хол и спалня. В кооперация върху наследствен имот на мъжа й в кв. "Манастирски ливади".
Всъщност, това е и първото самостоятелно жилище на семейството. Когато се оженили, двамата със съпруга й живеели на квартира, после при родители му. Чакали с години строителството на сградата.
Макар да изглежда много крехка, Фандъкова има железен характер и нерви. Доказа го като пребори тежка болест без да напуска поста си. Показва го всеки ден, устойвайки на лявата опозиция и градската десница, които я гледат под лупа и правят от всяка крива плочка грандиозен скандал.
Въпреки това софиянци я обичат. И затова, ако реши да се кандидатира пак, ще обере гласовете. 

Кристалина покори финансовия Еверест

Да управляваш бюджет от милиарди долари. Да си надеждата за спасение и по-добър живот на милиони хора по света. Да си начело на една от най-влиятелните глобални организации. Това е шанс, който малцина получават. Колелото на съдбата изстреля на върха българката Кристалина Георгиева. От 1 февруари тя пое ръководството на Световната банка. Георгиева стана и.д. президент на институцията след изненадващата оставка на Джим Йон Ким, чийто мандат трябваше да продължи до 2022 г. И ще остане на поста до избирането на титуляр.  Кристалина Георгиева се върна в Световната банка именно по покана на досегашния директор Ким, като преди това отговаряше за бюджета на Европейската комисия и беше дясната ръка на председателя й Жан-Клод Юнкер. След като стана главен изпълнителен директор на СБ, Георгиева се превърна в едно от лицата на институцията, която си постави основна цел преодоляването на крайната бедност по света.
Пътят на Кристалина към световните върхове започва от Любимец, откъдето са корените й. В "Туитър" тя е постнала пожълтяла семейна снимка, под която пише: "Бабите и дядовците ми са получили много малко образование. Родителите ми са завършили гимназия. Аз съм първата в рода с докторска титла. От малко село в България, до Генерален директор на Световната банка - ето така изглеждат възможностите!".

Виолина Маринова сбъдна българската мечтата

С близо половин век стаж в Банката на народа, както и досега е известна ДСК, Виолина Маринова се е превърнала в нейната емблема и стожер. За нея няма тайни във финансовата институция, защото е изкачила стъпка по стъпка цялата йерархична стълбица. Започнала е като обикновен служител на гише през 1971 г. Успява благодарение на своята Света троица - трудолюбие, дисциплина и търпение. През ноември 2004 г. - веднага след приватизацията на банката, е избрана за главен изпълнителен директор на ДСК.  
Сега отново е изправена пред предизвикателство, след като "майката" на ДСК - унгарската ОТП - придоби "Сосиете Женерал Експресбанк". На Маринова се падна честта и отговорността да организира целия процес по сливането на двете банки.
Определя се като строг, но справедлив шеф, който иска всеки да си изпълнява задълженията почтено.
Признава, че не би успяла да се справи в професионалната си кариера без рамото на своя съпруг Иван, с който минава под венчило през 1975 г., и то точно на Деня на банкера 6 декември. Затова този празник е за нея не само професионален, но и семеен.

Кабаиванска - идолът на младите

Райна Кабаиванска е най-влиятелната българка в международния оперен свят. Великата певица вече не излиза в спектакли и за концерти, но нейните ученици владеят повечето от сцените поне на три континента. Неслучайно я гледат като божество. Майсторските й класове са трамплин за вселенска кариера.
Този сезон сред най-добрите й възпитаници са млади дами и господа от Италия, Аржентина, Корея, България, които  влязоха в „Трубадур“ – пореден хит в репертоара на Софийската опера.  
Да припомним, че благотворителният фонд на оперната примадона в Нов български университет беше основан преди години с нейни лични средства. Славата и престижът й привлякоха средства от различни институции в името на каузата - да се поддържа безсмъртната традиция на националната ни певческа школа.
Райна пътува по целия свят, за да бъде до учениците си в сюмбилмни човешки и професионални за тях моменти.

Стефка надскочи 197 пъти себе си

Стефка Костадинова е председател на БОК. Тя е лекоатлет, световен рекордьор в дисциплината скок на височина. През 1987 г. поставя световен рекорд от 209 см, който все още не е подобрен. През 1999 г. става вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През 2002 г. - заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. А от 2005 г. е  председател на БОК.
Първият й скок на височина над 2 м е от 1984 г. През спортната си кариера надскача тази височина 197 пъти. Избирана е за спортист на годината в България четири пъти и толкова за спортист на Балканите. Удостоена е с орден "Стара планина", първа степен за изключителни заслуги към Република България. Костадинова има седем златни медала от световни първенства, два медала от европейски първенства - в зала и на открито, сребърен олимпийски медал от Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и златен медал от Олимпийските игри в Атланта осем години по-късно.
Както в спорта, така и в живота, тя обича да прескача върхове. Обича предизвикателствата и не се бои от конкуренцията.
Стефка не е от хората, които се опияняват от славата. Стои твърдо на земята и затова около нея скандали няма. Нещо повече, винаги я търсят за помощ при решаване на проблеми. При това, не само в спорта. Защото дипломатична и премерена, знае как да говори със силните на деня, независимо от коя партия са. И тежи на мястото си.

Нинова - рекордьор по упорство

Корнелия Нинова е единствената жена в политиката, която държи няколко рекорда без да има нищо със спорта. Като изключим любовта й към конете. Тя е първата жена, която оглави БСП и то в жестока конкуренция със стари партийци. Направи революционни промени в устава, за които никой на "Позитано" не смееше да помисли - пряк избор на лидер като президент, мандатност и разделение на партийните от държавните постове. Успя да оцелее на върха, въпреки че изхвърли Георги Гергов и останалите другари, които й помогнаха да го заеме. Държи геополитическия баланс и е добре приета както в Русия, така и в САЩ. Независимо че червения електорат са по дифолт русофили. Доказателството дойде само преди дни- стана първият лидер на БСП, който не се похвали със снимка до Медведев, въпреки двудневната му визита у нас. Не наруши бойкота и не отиде в парламента, дори когато руският премиер удряше звънеца.
Инатът на Нинова понякога й носи неочаквани позитиви, а друг път - откровено я проваля. Така бе на 3 март, когато за да опровергае Борисов, че лидер на БСП е Радев, не уважи приема на държавния глава.
Но не може да й се отрече, че с упорство промени и подмлади Столетницата. Придаде й освен достолепие и характер. В името на новото й лице се опълчи на два пъти дори на европейската партия- майка ПЕС и е готова да изключи от червената евролиста дори началника си в Брюксел - Сергей Станишев.
Не крие, че битката в живота й е да победи ГЕРБ, а мечтата й - да стане премиер на самостоятелно червено правителство. Но в името на тази цел тя вече играе хазартно. Това може да й донесе както триумф, така и провал, който съпартийците няма да й простят. Накърни много интереси, отвори нови фронтове и си създаде сериозни врагове. Съдбата обича смелите, но бяга от неразумните. Ще оцелее само с повече търпение и по-малко емоции.            

Мая - пчеличката, която е вече оса

Пчеличката Мая стана осата, която жили наред и от която се страхуват и политици, и монополи. Това е най-кратката характеристика за последните години от кариерата на Мая Манолова. Тя успя да превърне институцията на омбудсмана от почетно политическо кресло, което буди уважение, но не респект- в най-страшното оръжие на гражданите. Днес посещение на Манолова за много хора предизвиква по-голям ужас дори от данъчните.
Тя спасява миньори, шивачки, ужилени от топлофикация, енергото и ЧСИ-та, променя закони, нищо че вече не е в парламента. А поправката на Изборния кодекс, който тя избродира докато бе депутат, докара години по-късно най-мощното политическо торнадо и за власт, и за опозиция.
За разлика от всички новоизлюпени депутати, които набързо смениха дънките с костюми, трансформацията на Манолова бе в обратен ред. С лекота остави токчетата и марковите рокли. Прежали дори отнемането на служебната й кола и съвсем като човек от народа, превърна влак и рейс в пътуващ офис на омбудсмана.
Двете неща, с които никога няма да се раздели, са любовта и амбицията. Успя да направи така, че силната й връзка с Ангел Найденов да не остане парламентарна клюка, а да се превърне в емблема за успешно семейство. Стремежът й винаги да е в челните позиции, съчетан с острия език на обигран юрист вече плаши политическата конкуренция. В очите на хората Мая Манолова отдавна не се припокрива с БСП. Рейтингът й е в топ 5. Затова и залозите за това за кой нов пост ще играе, стават все по-високи.     

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай