Калин Вельов си прави селфи с делфини

Перкусионистът предпочита да паркира караваната на пясъка, от години не почива в хотели

Калин Вельов си прави селфи с делфини | StandartNews.com

"Едно от най-забележителните ми преживявания в родното море е срещата с делфини, докато карах кану", разказа перкусионистът Калин Вельов, който е почитател на къмпингите и караваните и обича да прекарва свободното си време предимно по южното ни Черноморие.

"Няма да забравя как карах кану и срещу мен излезе стадо делфини. С един от тях, който прояви доверие и се приближи достатъчно, дори се снимахме, а детето ми след това много се радваше на снимката", сподели Вельов. "Незабравимо усещане е също, когато на нашето Черно море излезе вятър, което не се случва много често, и имам възможност да карам сърф. Траен почитател съм на почивката с каравани, кемпери или на палатка и отдавна съм се отказал от варианти като отиване на хотел с услугата ол-инклузив", допълва той.

Вельов вече е изкарал три седмици на родното Черноморие, а и в момента жена му и дъщеря му са на почивка, докато той е ангажиран с музикални участия. Смята обаче, че почивката на българското Черно море за тази година няма да е последна. "Едно от огромните предимства на това да отидеш с кемпер на морето ни е възможността да го оставиш директно на пясъка. Според нашите разпоредби това не е забранено. Така можеш директно да излезеш и да заровиш крака в пясъка, а детето да си играе, без да се опасяваш, че ще го бутне минаваща кола. В останалите държави това не е позволено", разказва перкусионистът.

"Другото хубаво нещо е, че на нашето море все още можеш да си позволиш качествена и вкусна храна. Има малки ресторантчета, има магазини. Хората, които ни убеждават колко евтино е да почиваш по този начин в Гърция, вероятно имат предвид цената на къмпингите, но не и тази на храната, която е двойно по-висока. Затова и тръгват, заредени с хладилни чанти, където са си приготвили провизии, за да изкарат едва ли не цялата почивка", допълва той. "Ако досега не съм се включил в кампанията за родното море, това е, че отчитам както плюсовете му, така и минусите.

В момента у нас се създадоха прекалено много регулации, които са в ущърб на нормалната почивка. За да платя за къмпинг за няколко месеца у нас, на места ми искат такива суми, че в Гърция мога да държа караваната си на паркинга цяла година", твърди музикантът. Другият проблем е, че самите наши къмпингуващи не спазват правилата по отношение на чистотата. "Българите сме странно нещо - можем да си хвърляме фасовете на тротоара, а след това да влезем във Фейсбук и да ругаем колко е мръсно всичко наоколо. По същия начин се държим и когато почиваме сред природата", смята той. "В същото време, ако отидем в друга държава, моментално започваме да спазваме нейните правила и дори да се възхищаваме, че има ред. Ако си в Германия или Англия, не ти и хрумва да протестираш срещу техните правила. За мен законите ни са до голяма степен окей, но изпълнението и проследяването на тяхното спазване е нулево и дори под нулата".

Според него един от основните проблеми с отлива на туристи по Черноморието е свързан с това, че не се правят по-дългосрочни стратегии за привличане на туристите, а гледаме само "да спасим сезона". "Забраната за дивото къмпингуване е донякъде ограничителна и лицемерна спрямо всичко, което се случва на българското Черноморие. Не може да си позволил и да продължаваш да позволяваш строителството на много големи сгради и хотели на пясъка, лицемерно е частни лица и компании да могат да си позволяват това нещо, и същевременно да не можеш да позволяваш престой на палатки", категоричен е Калин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай