Милена Атанасова: Модата иска свят без граници

Елегантността се заиграва с несъвършенствата, казва експертът и дизайнер във висшата мода

Милена Атанасова: Модата иска свят без граници | StandartNews.com

Милена Атанасова, която е не само дизайнер и художник, но и преподавател и анализатор във висшата мода и маркетинга, коментира за „Стандарт“ Седмицата на мъжката мода в Лондон. Дамата, която е работила с Аликзандър Макуин, „Луи Вюитон“ и Стела Макартни, е категорична – модата все повече иска да твори и да се развива в свят без граници.

Седмицата на мъжката мода в Лондон, която включи 77 дефилета, даде зелена улица на обещаващи млади стилисти, които се открояват със своя  социален подход. Дни преди Brexit колекциите показаха  съжителство на стилове - много традиционни, много разпознаваеми и от много на брой различни култури. Авторите на облеклата и продуцентите на събитията изпращат  силно послание, което звучи в разгара на дебатите за Brexit - и  то гласи, че компаниите искат  държавите да продължат да си сътрудничат в различните индустрии и че трябва да се работи заедно и без граници.

А дизайнерите са вдъхновени от  много и разнообразни емоции – изкуства, пътувания, история... Цветовете са от Ямайка и Карибските острови. Всичко е толкова еклектично. Стиловете обединяват емблематични комбинации в силуета. Елегантността си играе с  несъвършенството, красотата и грозотата. Затвърдена тенденция са мотивите, рисувани на ръка – експерименални изображения и абстрактно изкуство. Екстравагантните смесици от жанрове  искат да живеят в свят без ограничения и канони. През последните години колекциите за мъжка мода стават все по-възпламеняващи и ни се струва, че в тях вече всичко е възможно - настъпи бляскавата ера за младите дизайнери. Женските елементи в мъжкото облекло официално са приети и динамичното им използване за разкрасяване прави по-видима всяка колекция за господата.   

Мъжката мода иска нова посока, като все по-категорично се настройва към необохемския шик. Сините или червените панталони от тартан, емблематични за Шотландия, се носят с черни кецове Adidas. Щампите са флорални и деликатни. Облеклата - водоустойчиви, дишащи, екологични. Триъгълните шапки са вдъхновени от приказни герои. Традиционните филипински рокли могат да бъдат „разчетени“ в някои от предложенията. Смокинг панталони и хавайски ризи са в психеделични цветове. Ярки найлонови качулки, плетени пуловери с животински щампи,  палта с ултра дълги ръкави, сетрета с ресни... Мъжете носят палта от туид, в които се отразяват 20-те години на миналия век. Дънковите якета и панталони са основно преразгледани и към тях са добавени нови декорации. Гащеризоните са от разнообразен текстил. Появяват се нови тъкани от рециклирани материали и екологично чисти техники.  

Напусната от големите имена в британската мода като „Бърбъри“, Седмицата за мъже гордо предоставя пространство за обещаващите Бетани Уилямс /Betany Williams/, Грейс Уелс Бонър, която си сътрудничи с „Диор“, „Иние Токио Джеймс“ – вън от конвенцията, с добре структурирани силуети от смели тъкани, изпълнени с авангардни техники. Ярка е появата на Никълъс Дейли, Винсент Жойро, Стефан Кук, Джейк Бърт, които предлагат различна мода - екоотговорна и всеотдайна, автентична, честна.

Betany Williams

Много интересна е марката за мъжко облекло на Венсан Жойро /Vincent Joyerot/. Неговите модели са изключително креативни. Верен на парижкия вкус, той използва различни френски иновативни техники, както за материите, така и във визията -  като рисуваните принтове, вдъхновени от различни хоризонти.

Vincent Joyerot

Творците от младата генерация преоткриват модата от гледна точка на ценностите в етиката и екологията. Налагат качество и иновации, насърчавайки изкусното занаятчийство и рециклирането като устойчив метод в производството.

Vincent Joyerot

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай