Мария Габриел: Още 1,3 млн. работни места с новата визова политика на ЕС

Мария Габриел: Още 1,3 млн. работни места с новата визова политика на ЕС | StandartNews.com

Ще продължа да работя за правата на жените, казва Мария Габриел

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел ще се бори за втори мандат, след като бе поставена под номер 3 в партийната листа за изборите на 25 май. През юни 2013 година тя бе отличена с наградата "Евродепутат на годината" в категория "Равенство на половете". Пред "Стандарт" тя коментира своите виждания за предизборната кампания и бъдещата си дейност в Европарламента.

- Кандидатирате се за втори мандат в Европейския парламент, каква е вашата равносметка досега?

- Когато правим равносметка, успехите трябва да се измерват с това какъв е позитивът за гражданите. В този контекст бих отличила три неща. Първо, е общата селскостопанска политика, защото този мандат бе белязан от дискусии по реформата за следващия програмен период. Несъмнено фактите говорят и те са, че имаме 2 млрд. евро директни плащания повече спрямо предходния период, 13% от националния пакет плащания за обвързано с производство субсидиране - зеленчукопроизводителите, овощарите, животновъдите, ясен ангажимент за младите фермери, по-голяма гъвкавост. И що се отнася до програмата за развитие на селските райони - възможност за това страни като България да имат до 85% европейско съфинансиране. Втората тема, която за мен донесе много голяма удовлетворение, е свързана с новата визова политика на ЕС. Благодарение на преговорите, които водех от името на ЕП с ЕК и със Съвета на ЕС, 13 страни членки, включително и България, бяха освободени от визи за ОАЕ.

Този доклад, по който аз бях докладчик, постави едно ново измерение на визовата политика на ЕС, което много повече включва икономическите аспекти. За първи път имаме яснота по критериите, по които се либерализират визи за трети страни и включването на външната търговия, на туризма, е стъпка напред именно в тази посока. Чрез новата визова политика и различните видове визи, които ще бъдат прилагани, ЕС очаква приходи от 130 млрд. евро. Това е около 60% увеличение спрямо сегашните приходи и би довело до създаването на 1.3 милиона работни места. Това със сигурност не бива да бъде подценявано, защото Европа има нужда от туристи, има нужда от нови предприемачи, има нужда да бъде притегателен център за висококвалифицирани кадри и студенти. И третият по-скоро личен, но за мен и за България успех, това е титлата "Евродепутат на годината" за 2013 година в категория "Равенство на половете". Темата за правата на жените и равенството между половете, борбата с насилието срещу жените са теми, за които ще продължа да работя. Най-малкото и защото вече разполагаме с много конкретни данни. Има анализ на ЕП, който казва, че ако насилието срещу жените се намали дори само с 10 на сто, преките разходи в икономиката могат да бъдат намалени с около 7 милиарда евро годишно.

Ако трябва да бъдем съвсем откровени и да кажем какво не сме свършили, трябва да кажем, че някои позиции не можаха да бъдат защитени докрай и поради спецификата за това как се вземат решенията. Когато има мнозинство от големите страни, мнозинство от големите партии, които се противопоставят на дадено предложение, то няма как да мине. За общата селскостопанска политика остава болката, че няма директни субсидии за пчелно семейство. Извън обвързаното с производство субсидиране остана и тютюнопроизводството. Всеки един евродепутат няма как да не отбележи, че много искахме и сме се борили България да бъде вече член на шенгенското пространство - това не успяхме да постигнем и да направим така, че намесата на вътрешнополитическите аргументи да не вземе превес, защото за разлика от Съвета на ЕС ние в ЕП сме заявили още преди две години, че България е готова да влезе и във всеки един доклад сме записали, че ние и Румъния покриваме техническите изисквания и не бива да бъдат използвани двойни стандарти.

- Все още се забелязва, че жените получават по-ниско заплащане от мъжете. Как може да се промени това?

- Това е другата тема, по която в ЕП сме заявявали много ясна позиция. Истината е, че все още на европейско ниво има разлика от 16% в заплащането. Премахването на разликата в заплащането между жените и мъжете дори само с 1% ще увеличи БВП на ЕС със 17 милиарда евро годишно. Но много трудно можем да принудим страните членки и тези, от които зависи - институциите, работодателите, да го направят. Затова нашата роля се ограничава до това да говорим за този проблем, хората да си знаят правата, а обществото да бъде чувствително към тази тема. Ясно е, че няма как да задължим една частна фирма да изравни заплатите.

- Наскоро българският парламент прие закон за уседналост за чужденци при закупуване на земеделски земи. Как гледате на него?

- Темата е много чувствителна. Трябва да кажем, че нашата страна не прави прецедент. И в други европейски страни има национално законодателство, което дава своите си условия. Не мисля, че трябва да драматизираме. Важно е да видим какво се крие зад идеята за уседналост. А тя е, че бихме искали хора, които купуват земя в България, да са хора, които инвестират дългосрочно в земеделие и създават работни места.

- Споменахте визите, безспорно голяма част от заслугата е ваша, може ли да очакваме през следващия мандат да има подобен прогрес и с други страни - например САЩ и Канада?

- Това е една от целите ни. С отделен доклад на колегата от ЕНП Августин Диаз Демера въведохме принципа за реципрочност и механизъм, който да бъде налаган, когато трета страна не спазва принципа за реципрочност спрямо една страна членка на ЕС, да има обща реакция. Ето го конкретния пример с Канада и САЩ.

- В следващия мандат на ЕП основен момент ще бъде Евроатлантическото споразумение между ЕС и САЩ. Как гледате на него?

- Следя отблизо вече две години темата. Моята позиция е ясна - подкрепям подписването на споразумението, защото и анализите, с които разполагаме, показват, че ще има ползи. Нашият кандидат, на ЕНП, за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поставя сред своите приоритети договаряне на разумно и балансирано търговско споразумение със САЩ: да се работи за премахване на митническите такси на продуктите и взаимно признаване на стандартите за стоките или в посока установяване на трансатлантически стандарти при защитеност на европейските стандарти за защита на безопасността и здравето, социалната сигурност и защитата на данните.

Икономическо проучване на ЕК сочи, че износът на ЕС за САЩ ще се увеличи с 28%, което се равнява на допълнителни 187 милиарда евро от износа на стоки и услуги в ЕС. Търговията на САЩ и на ЕС с останалата част от света също ще се увеличи с над 33 милиарда евро. Като цяло допълнително двустранната търговия между двата блока, заедно с тяхното увеличаване на търговията с други партньори, ще представлява ръст от 6% в общия износ на ЕС и на 8% в износа на САЩ. Това би означавало допълнително 220 милиарда евро и 240 милиарда стойност на продажбите на стоки и услуги за базирани производители, съответно от ЕС и САЩ.

Но вече имаме свои условия - например изключване на аудио-визуалния сектор от споразумението. Културата не е стока. Не можем да си позволим и сега, когато имаме толкова силно присъствие на американското кино, да позволим да изчезнат пазари с голяма сегментираност като българския. Другият сектор, за който ще отстояваме да бъде изключен и за който вече сме изпратили писмо заедно с колегите от комисията по земеделие в предишния парламент, това са земеделските продукти със защитено географско наименование. Става въпрос за над 3000 продукта, които са част от нашата европейска идентичност и оформят облика на даден регион, който се гордее с този продукт, ние не можем да преговаряме със САЩ за либерализация по тази тема.

- Какъв е залогът за вас, за партията, за България и Европа на тези избори?

- Залогът е за България и за Европа и оттам за нас, защото ние сме български и европейски граждани. Най-напред трябва да кажем, че е много важно да заявим като българи, че нашето бъдеще е в Европа - няма друг път. Когато говорим за бъдещето в Европа, това означава спазването на основни принципи и ценности, каквито са демокрация, върховенство на закона, солидарност. А от друга страна, на тези избори гражданите трябва да заявят какъв ЕС искат. Ние искаме силен съюз, който да има повече общи европейски политики, защото знаем, че дори и в няколко отделни сектора те могат да донесат печалба от 800 млрд. евро за ЕС. Само завършването на цифровия пазар би донесъл приходи от 500 млрд. евро. Мисля, че няма млад човек, зает в IT сектора, предприемач, който да не подкрепи такъв тип идея. Най-малкото защото тя дава една устойчива перспектива и за растеж, и за работни места. И е важно по този начин да излъчим сигнал, че искаме и съюз, силен на международната сцена, и такъв, който се грижи за гражданите си. Остава начинът, по който това може да се случи, и това е единствено висока избирателна активност, която ще позволи нашата позиция - и на българите, и на България, да бъде чута и взета в предвид в процеса на взимане на решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай