Уорлик хапва качамака на Винету

Готвачът Станислав Петков създава шедьоври в глинено гърне

Уорлик хапва качамака на Винету  | StandartNews.com

Боб в гърне за нас, българите, не е нещо уникално. Нито пък качамака, известен и у комшиите като полента. Но ако някоя от тези гозби бъде забъркана в американски "бавен готвач", т.нар. сrock-рot (глинено гърне), тогава вече става дума за кулинарно изкушение.

Тайната на свещенодействието разкри за агенция Стандарт Нюз  Станислав Петков-Стенка, личният готвач на американския посланик Джеймс Уорлик. "Философията е закодирана в температурата до 70-80 градуса. Благодарение на въпросната технология витамините и полезните вещества в ястието се запазват", обяснява Стенка.

През това време наглежда какво се случва със средиземноморски скариди в собствен сос, които е сложил да се готвят по този начин още преди зазоряване. "Крок-пот е идеално решение за приготвяне на зеленчуци, различни видове меса, хляб", добавя Стенка. В съседния идентичен уред пък къкри т.нар. гритс - южняшки качамак, приготвен от едро смляна със студени камъни бяла царевица.

Да, това е именно ястието, за което сме чели в романите на Карл Май за Винету и Олд Шетърхенд, потвърждава Станислав, който работи вече от 12 години в резиденцията на щатския посланик в София. За това време е приготвял закуската, обеда и вечерята на поне четирима пратеници на Вашингтон. А негови кулинарни произведения са опитвали всички президенти и премиери на България от зората на демокрацията досега.

Всъщност намираме Стенка да приготвя ястия за обед, с който посланик Уорлик ще посреща високопоставени гости от Щатите. Гритс и скаридите, запечени в бекон, и салца от манго с лук са основното блюдо, изцяло измайсторено с бавно готвене в гърне. "Типично южняшко ястие", доверява Стенка. Сред гостите обаче ще има известен кулинарен критик от южен щат и затова е решил в негова чест да поднесе гозба от родните му места.

Със зелената салата за ордьовър е решил да импровизира повече - хем да е американска с карамелизирани орехи "Пийкън" плюс соленки със синьо сирене, хем да има и нещо типично българско. "Нещото" е неизвестният за мнозина млади и не много млади българи крокмач, който Стенка използва като дресинг - уникален роден продукт, заслужаващ славата на киселото ни мляко. Прави се от пастьоризирано подбрано овче мляко в периода 1 август до 15 октомври. Тогава овцете пасат по-суха трева и това повишава маслеността на млякото им. А като се прибави и лактобацилус булгарикус с над 850 милиона жива бактерия на грам продукт, плюс стрептококи термофилис, се получава уникална консистенция с масленост 7,6%, в която единственият стабилизатор е готварската сол. И ако се съхранява до плюс 6 градуса, издържа повече от 2 години.

Също толкова уникален е и десертът, който е приготвил Стенка за Уорлик. Обедът ще завърши с цели и небелени круши, сварени, разбира се, в крок-пот - в сос от портокал, канела, люта чушка, джинджифил и шери. "Достатъчно е само това да се сложи в гърнето и след два часа е готово", доверява Стенка. И отбелязва, че южняшката американска кухня не може да се похвали с изисканост като френската, например. Но това, че е от домашен тип ястия, я прави несравнимо вкусна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай