Празнично великденско меню: Агнешка плешка със стафиди

Празнично великденско меню: Агнешка плешка със стафиди  | StandartNews.com

Продукти: 1 агнешка плешка, олио, червен пипер, сол
Месото се измива отвън и отвътре и се подсушава. В плешката се прави джоб, като се разтваря по средата с ръка леко и се внимава да не се пробие. Намазва се обилно с червен пипер, сол и олио отвътре и отвън.

Подготвя се плънката. За нея са нужни комплект вътрешности от агнето (бял, черен дроб, сърце, черевца, бъбреци), които се сваряват, 1 кафена чаша олио, 1 връзка ситно нарязан зелен лук, една шепа ориз, половин чаена лъжичка смлян черен пипер, 4-5 малки гъби, 50 грама стафиди, 1 лъжица червен пипер, джоджен на вкус, сол

Сваряваме вътрешностите, нарязваме ги на ситно и ги запържваме леко в олиото. Добавяме ситно нарязания лук, гъбите, ориза, черния пипер, джоджена, червения пипер, стафидите. Сместа се държи на котлона около 5 минути. Сваля се от огъня и се пълни с лъжица плешката, като се внимава да не се пробие и да не се препълни. Да се има предвид, че оризът набъбва три пъти. Зашива се с голяма игла и дебел конец. Ако остане от сместа, се разнася покрай агнето.

В тава се наливат 2 пръста вода, а обикновено на дъното се подреждат лозови пръчки или стари дървени лъжици и върху тях се слага плешката. Завива се плътно с алуминиево фолио.

Пече се около 3 часа на 180 градуса, като първите час и половина не се отваря, а след това през 15-ина минути се отваря, маже се със смес от масло и червен пипер и пак се покрива. И така още час и половина.

Накрая се маха се фолиото и се запича малко докато хване хрупкава коричка (обикновено около 10-15 минути).




Салата с яйца и майонеза

Продукти: 4 яйца, 3-4 кисели краставички, 3 супени лъжици майонеза, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица горчица, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват твърдо и се нарязват на ситни парченца. На малки кубчета се режат и киселите краставички. Майонезата, киселото мляко и горчицата се разбъркват, добавя се черния пипер и солта, краставичките и яйцата и всичко внимателно се разбърква.

Салатата се сервира в елипсовидни чинийки, върху подложка от спанак или маруля и по желание с украса от магданоз.





 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай