Неделя,

Земята е погълнала трилиони тонове вода

A
A
A

Учени от Вашингтонския университет установиха, че глобалната причина за изчезването на трилиони тонове вода е придвижването на тектонските плочи, съобщи сп. "Нейчър".

По мнението на геолози и океанолози, с придвижването на тектонските плочи е свързано изчезването на цели морета.
 
С помощта на сеизмографи учените са извършили изследвания в Марианската падина и констатирали, че в зоните на субдукция Земята поглъща около три пъти повече вода, отколкото се предполагаше досега.

Направените по-късно математически изчисления са показали, че за всеки 1 милион години през цепнатини в местата, където една тектонска плоча се подпъхва под друга, към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода, а откакто съществува планетата, под повърхността ѝ са се просмукали трилиони тонове вода.
 
При това учените засега не знаят какво се случва с водата, която се оттича по посока на ядрото на нашата планета. Предполага се, че посредством вулканични изригвания голяма част от водата в газообразно състояние се връща в атмосферата, и че цепнатините в зоните на субдукция участват в регулирането на нивото на световния океан.

Тагове: Вода Земя

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички