Защо крещим от страх?

В света има много неща, които може да ви накарат да крещите от страх – паяци, клоуни, високи сгради

Защо крещим от страх? | StandartNews.com

В света има много неща, които може да ви накарат да крещите от страх – паяци, клоуни, високи сгради. Кое предизвиква толкова много страха ни и какво можем да направим, за да контролираме тези страхове, разказват група психолози пред Би Би Си.

Защо се плашим?

Това е еволюционно обусловено и е свързано с въпроса за оцеляването, смятат експертите.

Нашите тела се нуждаят от начин да се подготвим, да избягаме, или да се защитим от някаква заплаха. Да можеш бързо да разпознаеш, да реагираш на заплаха и да се измъкнеш е от съществено значение, за да останем живи.

Най-често срещаният начин да се справим със страха е реакцията „борба или бягство“. Тогава се ускорява сърдечният ритъм, а зениците се разширяват.

Всичко това се случва, за да ви подготви или да избягате от нещата, които ви застрашават.

Понякога може да закрещите от страх – това е начин да се отървете от нещо, когато нямате време дори да разберете какво е, но ви идва много внезапно и много силно.

Ако се плашите лесно, как бихте могли да контролирате връзката си със страха?

Ако подскачате от страх или имате специфична фобия, която се отразява на живота ви, има неща, които можете да направите сами и които да ви помогнат.

Най-важното нещо е да осъзнаете, че е най-добре да приемате нещата със собствено темпо. Това може да означава, че няма нужда да се сблъсквате с този страх в момента, а ще го направите, когато сте готови.

Повечето неща, които плашат хората, могат да бъдат разбити на по-малки, „по-управляеми” секции, твърдят психолозите.

Ако се страхувате от височини, например, можете да започнете с това да се изкачите само на 10 сантиметра от земята. Ако осъзнаете, че така сте само малко по-малко притеснени от преди, значи се движите в правилната посока.

Друг ефективен метод за справяне със сърцебиенето и паниката е да раздвижите тялото си, за придобиете чувството, че имате известен контрол. Дори подскоците могат да помогнат при такива случаи.

Това, разбира се, не ви гарантира, че няма да се уплашите отново, когато видите паяк или клоун, или пък се качите нависоко. Така че е най-добре да спрете да се притеснявате прекалено много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай