Защо хапят комарите?

Вижте какво разкриха учени от университета в Принстън

Защо хапят комарите? | StandartNews.com

Учени от университета в Принстън разкриха защо комарите „хапят”. Агресията им спрямо хората е предизвикана от глобалното затопляне и урбанизацията, гласи публикация в списание „Current Biology”.

Авторите на разработката обръщат внимание върху факта, че само няколко от над 3,5 хиляди вида комари хапят и са опасни преносители на заразни болести. Учените се опитали да отговорят на въпрос какво провокира отделни представители на вида да бъдат по-агресивни спрямо хората, отколкото други.
Според публикацията, учените са откроили два основни фактора – климатичните промени и градската среда.

Изследването е фокусирано върху комарите от вида Aedes aegypti, които са основните преносители на вируса Зика, треска денге, жълта треска и вируса чикунгуня. В естественото си местообитание тези комари се хранят както с човешка кръв, така и с кръвта на други топлокръвни.

Комарите, които живеят сред много хора в градовете Кумаси в Гана или Уагадугу в Буркина Фасо, показват растящо желание да хапят хора. Но големият им апетит се проявява само в места с интензивно засушаване, например в региона на Сахел, където вали едва два месеца в годината.

Заключението е, че причината за това е, че жизненият цикъл на комарите зависи от хората и от създадените от тях водни запаси.

За целта на проучването биолозите събрали яйца от 27 различни места на юг от Сахара. Учените се опитали да изяснят гастрономичните предпочитания на новоизлюпените комари, като им предложили миризма на хора или животни. Оказало се, че насекомите, които са събирани в гъстонаселени райони, били по-склонни да изберат човешка жертва, за разлика от своите събратя от селата или от необитаеми места. Комарите от райони с продължително засушаване, реагирали по-активно на миризми, съответно на човешка кръв, отколкото на тази от животни.

Според учените, климатичните особености имат решаващо значение по този въпрос. Ако градовете станат гъстонаселени или се намират в райони с по-сух климат, комарите ще проявят по-голям интерес към хората, смятат учените. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай