Време е за домашен оцет. Лекува гърлото

Вижте 6 различни начини, по които можете да готвите ябълки

Време е за домашен оцет. Лекува гърлото | StandartNews.com

Ябълката е плод, който можете да консумирате целогодишно и това е огромно преимущество пред останалите в повечето случаи сезонни плодове. Те имат много нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за консумация вечер. Ябълките съдържат само 12-15% въглехидрати. В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат витамините А, В, С и D. Основните полезни свойства на тези плодове се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали и стимулират естествения процес на детоксикация на тялото.


Домашен оцет

Необходими продукти:
ябълки - 2 кг зелени
вода
захар - 100 г
оцетна гъба
Начин на приготвяне: Измитите ябълки се нарязват на парчета и се поставят в буркан от 3 литра. В касерола с 200 мл вода се разбърква захарта, а може и с мед и след като се разтопи сипвате в буркана.
Долива се вода да покрие нарязаните ябълки и се прибавя оцетната си гъба, която си запазете от предишн оцет, но ако нямате може и без нея. С оцетната гъба ферментацията протича по-бързо. Затваря се отворът на буркана с тензух на три слоя, за да не влизат мушички.
Оставя се бурканът на хладно място. Всеки ден се разбърква с дървена лъжица.Това се прави за около 2-3 седмици. Прецежда се през тензух и течността се сипва в стъклени бутилки с капачки.
В началото домашният оцет е мътен, но с времето се избистря.

Домашният оцет, съчетан с мед е идеалното лекарство срещу болки в гърлото.

Всяка сутрина  на гладно пийте чаша с една супена лъжица зомашен оцет и чаено лъжица мед. Оцетът от магазина има много по-малък ефект.


Шпиковано телешко с ябълки

Необходими продукти:
телешко месо - 600 г, бонфиле
ябълки - 2 бр.
лимони - 1/2 бр. сока
лимонова кора - 2 ч.л. настъргана
брашно - 1 с.л.
червено вино - 120 мл, сухо
олио - 5 с.л.
индийско орехче - 1/2 ч.л. настъргано
канела - 1/2 ч.л.
черен пипер - на вкус
сол - на вкус
Начин на приготвяне: Измитите ябълки разрежете на четвъртинки, почистете ги и всяко парченце разрежете отново на четири, сложете ги в чиния, полейте ги с лимоновия сок, поръсете ги с лимоновата кора и ги оставете да отлежат 10 мин. Измийте телешкото месо, го подсушете, натрийте го с индийското орехче, черен пипер и сол, направете дълбоки разрези в него и го шпиковайте с ябълките. Поставете го в тава, поръсете го с канелата, полейте го с 3 с.л. олио и го сложете в загрята до 175 градуса фурна да се пече 40 мин. Извадете месото, поръсете го с брашното и останалото олио и го печете още 15 мин. Налейте червено вино в тавата, намалете фурната до 150 градуса и печете ястието още 10 мин. Нарежете печеното телешко на филийки, разпределете го в чинии и го сервирайте, докато е още горещо.


Торта с белтъчена заливка

Необходими продукти:
За тестото:
200 г брашно
100 г масло
50 г захар
2 жълтъка
За пълнежа:
1/2 кг ябълки
200 г захар
50 мл. вода
50 г орехи
1 с.л. масло
2 белтъка
Начин на приготвяне: От продуктите се омесва тесто, разточва се и получената от него кора се поставя във форма за печене. Набожда се с вилица на няколко места за да не се повдигне. Пече се 20 минути в гореща фурна при 200 градуса. Ябълките (1/2 кг) се почистват от кожицата, дръжките и семчиците и се настъргват на едрото ренде. Прибавят се захар (50 г), масло (1 с.л.), вода (50 мл.) и се вари на слаб огън. Непременно трябва да се разбърква, за да не загори. Орехите (50 г) се изпичат на тиган и се начукват. Прибавят се към ябълките.
Белтъците на яйцата (2 бр) се разбиват със захар (200 г) на твърд сняг. Кората се покрива с пълнежа от ябълките. Покрива се с белтъчената пяна и тавата се слага във фурната за не по-малко от 10 минути. Пяната трябва да добие златист цвят.


Канелен кекс с орехи и ябълки

Необходими продукти:
3 яйца
600 г брашно
100 мл. олио
250 г захар
400 г кисело мляко
300 г ябълки
100 г орехи
1 с.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне: Яйцата (3 бр) се разбиват в дълбока купа заедно със захарта (250 г), докато сместа побелее. След това към нея се добавят олиото (100 мл.) и киселото мляко (400 г) и отново се разбива. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно (600 г) и бакпулвер (1 ч.л.), и сместа се разбърква до получаването на гладко кексово тесто. Към нея го се добавят настърганите ябълки (300 г), смлените орехи (100 г) и канелата (1 с.л.). В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс се изсипва сместа. Кексът се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 45 минути.


Пуешко със сос от ябълки и ром

Необходими продукти:
800 г пуешко месо
4 ябълки
50 мл. амарето
100 мл. ром
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
250 мл. ябълков сок
Начин на приготвяне: Пуешкото месо (800 г) се нарязва на филета с дебелина около сантиметър. В пасатор се пюрират половината от ябълките, заедно с амаретото (50 мл.), лимоновия сок (2 с.л.), зехтин (2 с.л.) и сол. С тази смес с заливат пържолите, разбърква се добре и се слагат в хладилник да се мариноват около 2 часа. След това се изпичат на тиган в малко зехтин за около 4-5 минути от всяка страна до получаване на златиста коричка, като се внимава да не загорят. Заедно с пържолите в тигана се добавя и другата половина ябълки, нарязани на резенчета. Щом пържолите получат златист загар, се добавят ябълковият сок и ромът, и температурата се намалява, така че леко да къкри, а не да изври бързо. Задушава се за 8-10 минути, като при необходимост се добавят още ябълков сок (250 мл.) и ром (100 мл.). Залейте месото със соса и сервирайте.


Печени ябълки на фурна

Необходими продукти:
ябълки - 2 бр.
портокал - 1/2 бр.
мед - 2 с.л.
канела
кафява захар
Начин на приготвяне: Измийте ябълките и отрежете капачетата.Издълбайте внимателно вътрешността. Поръсете с канела и кафява захар.
Сложете по лъжичка мед. Почистете портокала от корите и нарежете на филийки. Сложете резенче портокал върху ябълките, а отгоре покрийте с капаче. Сложете ябълките в тавичка и запечете в загрята фурна до 200 градуса до омекване на ябълките.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай