Вкуснотиите, които ни убиват

От сладкиши и бърза храна, до консервирани продукти - тези храни съкращават живота ни

Вкуснотиите, които ни убиват | StandartNews.com

Експерти от немското издание GQ класифицираха най-пагубните храни, които съкращават живота ни, подреждайки ги по степен на опасност.

Първите в списъка са сладките напитки - газирани или подсладени. В тях почти няма кулинарни съставки, а само вещества за промишлена употреба. Втората група вредни храни са бонбоните и сладкишите - шоколади, десертчета, бисквитки и други. Организацията за прехрана и земеделие на ООН ги класифицира като ултрапреработени храни, които трябва да бъдат елиминирани от менюто ни.

Друг вреден продукт за жалост е сладоледът. Преди да се откажете от него обаче, погледнете съставките му. Ако е направен на основата на сухо мляко, а не на прясно, тогава имате ултраобработен продукт.

Следващите в списъка са бургерите и различните видове бърза храна. Ако са направени с органични съставки, те не представляват опасност за здравето. Но съставките, използвани в бързите храни, правят бургерите силно преработен продукт. Авторите на публикацията призовават за незабавен отказ от тях.

Петата група нездравословни храни е преработеното месо. То включва по-специално колбаси, шунка и бекон. Експертите съветват да се купува месо от там, където е възможно да се провери качеството му. На последно място в списъка са замразените храни и особено "храните за телевизионни вечери" – ястия, които трябва само да се подгреят в микровълновата печка преди да се сервират. На първо място това е готова пица.

Освен всички останали, в списъка на нездравословните храни се появяват и консервираните плодове и зеленчуци – особено тези, които се съхраняват в сироп, като компотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай