В царството на бирата: започна Октоберфест

Фестивалът беше открит за 186-и път

В царството на бирата: започна Октоберфест | StandartNews.com

Легендарният "Октоберфест" в Мюнхен бе открит за 186-и път. Кметът Дитер Райтер заби кранчето в първото буре с бира с два удара с чук. По традиция той подаде първата халба с пиво на премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Над 6 милиона гости се очакват на традиционния фестивал на бирата тази година, който се провежда  от 21 септември до 6 октомври. По време на Октоберфест туристите се забавляват, а за пивоварните, хотелите и магазините в Мюнхен това е време на „голям бизнес“.

Над 1,2 милиарда евро са спечелили фирмите в баварската столица по време на фестивала на бирата през 2018 г. Само в палатки и шатри на поляната, където се провежда самото тържество, туристите са похарчили 442 млн. евро за 16 дни и още 505 млн. евро за нощувки в хотели, съобщава БГНЕС. В Мюнхен има около 450 хотела и хостели от различни категории, като за почти цялото време на "Октоберфест" те са изцяло заети.

Фестивалът на бирата осигурява около 13 000 нови работни места. Тази година еднолитрова чаша масова бира струва 11,8 евро. През 2018 г. на "Октоберфест" са продадени 7,9 милиона литра бира, както и безброй солени гевреци, баварски вурстчета и печено свинско.

Изграждането и демонтирането на една гигантска палатка за бира струва на организаторите до два милиона евро. Оркестърът, поканен за фестивала, свири срещу хонорар от 200 000 евро, а обслужващият персонал в палатката получава над 400 000 евро. Нито една от шестте мюнхенски пивоварни, които отговарят на условията за участие в "Октоберфест", досега не са заявили, че смятат тези разходи за прекалено високи.

Гостите на фестивала харчат и за сувенири - те оставят повече от 150 млн. евро годишно в магазини, купувайки кожени баварски шорти или традиционни баварски костюми с пухкави поли, бели бродирани ризи, корсети и престилки.

На миналогодишния "Октоберфест" е оказана спешна медицинска помощ на около 1200 души. По традиция клиниките в Мюнхен провеждат обучения за спешни случаи в навечерието на фестивала, а в местната болница са поканени допълнителни специалисти.

Както и в предишните години, и този път мерките за сигурност на "Октоберфест" са засилени заради потенциалната опасност от тероризъм. Посетителите са помолени да не носят големи торби, раници и сакове с вместимост над три литра. Преминаването с детски колички е разрешено само до 18.00 ч. местно време всеки ден с изключение на събота и 3 октомври. При шофиране на електрически скутери важат специални правила.

Пред поляната, където са шатрите, има допълнителни бариери, а на входа се извършва щателна проверка на личните вещи. В района на фестивала са поставени 49 видеокамери, а 600 полицаи се грижат за сигурността.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай