Тези храни ще ни измъкнат от депресията вкъщи

Храните, които влияят на настроението, са предизвикващите отделяне на серотонин в тялото

Тези храни ще ни измъкнат от депресията вкъщи | StandartNews.com

Храните, влияещи на настроението в положителна посока са много важни, особено сега, когато ни се налага да прекарваме почти цялото си време в т.нар. социална изолация. По този повод руският невролог и консултант Ринат Богданов разкри кои са продуктите, които могат да подобрят настроението ни.

Храните, които влияят на настроението, са предизвикващите отделяне на серотонин в тялото. Вероятно знаете, че серотонинът е отговорен за положителните емоции.

Сред тези продукти са банани, сирене, шоколад, млечни продукти, пуешко и заешко месо, защото съдържат триптофан, който в бъдеще се използва за синтеза на серотонин. Адаптогените като женшен, лимонена трева също са важни.

Като цяло хранителният спектър трябва да е адекватен по отношение на количеството хранителни вещества, минерали и витамини, повече зеленчуци и плодове, по-малко бързи въглехидрати - това са захар, съдържащи захар хранителни продукти, а също ни трябват достатъчно количество протеинови продукти. По-добре е да изключим животинските мазнини, да ги замените с растителни мазнини, като зехтин, ленено масло, в краен случай слънчогледово масло “, казва Богданов.

Според него за нормалното функциониране на нервната система са полезни храни, богати на омега-3 мастни киселини: мазна морска риба, растителни масла, ядки. В допълнение, важни са витамините от група В, които са много в черния дроб, зърнените култури. Препоръчително е да изключите различни стимуланти, които вече повишават нивото на тревожност - например кафе или много силен чай. По-добре е да преминете към билкови чайове, съдържащи мента, маточина.

"При хранене с протеини се препоръчват постно месо - заек, пуйка, пиле. Можете да добавите различни мултивитамини. Ако смятате, че ви трябва средство против тревожност от растителен произход, това е жълтият кантарион", добави експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай