Спилбърг почете Кърк Дъглас

Погребението на Спартак е било в тесен семеен кръг

Спилбърг почете Кърк Дъглас | StandartNews.com

Кърк Дъглас, който преди дни си отиде на 103, е бил погребан в тесен семеен кръг. Стивън Спилбърг е бил единственият извън фамилията, който се е присъединил към тъжния ритуал. Спартак е бил положен в Мемориалния парк в Уестууд Вилидж в Лос Анджелес, Калифорния. Ан Байдънс, втората съпруга на Дъглас и майка на две от децата му, е била в инвалидна количка. Майкъл Дъглас – днес на 75, и жена му Катрин Зита-Джоунс,  са поели цялата организация по финалната церемония. Там са били още Камерън Дъглас, синът на Майкъл от първия му брак, както и чичовците му Джоел и Питър Дъглас. Династията все още не е съобщила  официалната причина за смъртта на патриарха, но се предполага, че тя следствие на здравословни проблеми.  Майкъл Дъглас написа за баща си в социалните мрежи: „За света той беше легенда, актьор от златния век на филмите, живял добре в златните си години. Ще го помня с думите, които му казах на последния му рожден ден и които винаги ще останат верни: Татко - толкова те обичам и се гордея, че съм твой син".

Исур Даниелович – както е истинското име на бъдещия титан в седмото изкуство, е роден в Амстердам, щата Ню Йорк.  Той е четвъртото дете и единствено момче в бедно еврейско семейство с 6 дъщери, което пристига в САЩ от Могильовска губерния през 1910-а и приема нова фамилия – Демски.  Самият той се превръща в Кърк, когато се завръща от армията и влиза в театрално студио. Там се оказва на един чин с Лорън Бакол – друга бъдеща мегазвезда във Фабриката за мечти, която в онези времена все още се казва Бети Джоан Перски.  Именно тя помага на Дъглас в  първите му стъпки, свързани с образите на стоманени мъже. За да плаща обучението си в Saint Lawrence University – въпреки стипендията, която му дават заради изключителния му талант - участва в битки на професионалния тепих, става бодигард, келнер и портиер в хотел. И освен всичко друго, се запознава със съпругата си – Даяна Дил.

Кърк иска да се запише доброволец още в началото на Втората световна война, но му отказват заради проблеми със зрението. Тогава той започва да тренира очите си сам, докато не постига необходимия му успех, за да го приемат в Тихоокеанския флот.  През 1943-а го раняват и докато се възстановява в болницата, се венчава с Даяна. През 1944-а е освободен от служба и почти веднага се качва на една от сцените из театралната улица „Бродуей“.  През 1945-а напуска Ню Йорк, за да завладее Запада. Но по това време започва ловът на вещици в Холивуд и за руския евреин никак не е лесно да си намери работа в големите студиа. През 1946-а Лорън Бакол, която вече е в челните места на йерархията, го препоръчва за драмата „Странната любов на Марта Айвърс“ на Луис Майлстон, където Дъглас е двойка с Барбара Стануик. Лентата му печели пречели 7-годишен договор, но Кърк отказва – той е прекалено свободолюбив, за да остави някой друг да решава вместо него. Затова избира да работи за Warner Brothers, където приемат неговите условия. След няколко поддържащи роли започва партньорството му с друг великан – Бърт Ланкъстър. Те правят заедно 7 филма и остава приятели за цял живот. Ключова роля Дъглас изиграва във „Великият грешник“ с Ава Гарднър и Грегъри Пек, но продукцията се проваля. Затова пък „Шампион“ на Стенли Крамър му носи първата номинация за „Оскар“.   „Тогава започнаха да ме разпознават по улицата“, спомня си той. Стенли Кубрик дебютира със „Страх и желание“ и успява да се наложи, благодарение на Дъглас. Ролята в „Лошият и красавицата“ на Винсънт Минели носи на Кърк втора номинация за „Оскар“ – този път за главна роля. Той тръгва на уроци по рисуване, за да влезе по-автентично в образа на Ван Гог в „Жажда за живот“. През 1955-а основава продуцентска компания, която нарича Bryna Productions в чест на майка си. Именно тя стои зад „Спартак“, чиито сценарий първоначално е в проектите на United Artists, но Дъглас успява  да го пренасочи към Universal. Снимките продължават 2 години и заради това – въпреки огромния успех – печалбите са повече от скромни.  Затова пък получава „Златен глобус“ и „Изборът на критиците“, както и номинация за „Оскар“. Всъщност обаче най-любимият му персонаж е каубоят Джак от „Смелите са самотни“, споделял е винаги самият Кърк.

През 1962 година Дъглас купува правата за романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“.  Първо го превръща в спектакъл на „Бродуей“, в който самият той влиза в кожата на бунтаря МакМърфи. Интересът на зрителите и експертите е огромен и той започва подготовка за екранизацията. Но никой в Холивуд не желае да се включи като продуцент. И Кърк оставя правата на Майкъл Дъглас, който вика стария си приятел Джак Никълсън, за да се разпишат в историята с едноименния мегахит.    

През 1963-а излиза криминалната драма „Списъкът на Ейдриън Месинджър“  на Джон Хюстън, в която Дъглас се превъплъщава в няколко образа. Следват „Гори ли Париж?“, „Пътят на Запад“ и „Братство“ – увертюрата на „Кръстникът“. През 1973-а дебютира като режисьор с детския екшън по „Островът на съкровищата“, но критиката го разбива.  През 70-те се включва в тв проекти, като за ролята си в „Амос“ на NBC получава номинация за „Еми“. През 1981-а с Бърт Ланкастър правят спектакъла „Есента на момчетата“, където играят остарелите Том Сойер и Хъкълбери Фин.

През 1996-а Кърк Дъглас получава инсулт, чиито последствия го тормозят до края. Но това не му пречи да пуши по две кутии цигари на ден. През 1988-а пуска първата си автобиография – „The Ragman’s Son“. После пише романи – „Танц с дявола“, /1990/, „Тайна“ (1992) и „Последното танго в Бруклин“ (1994). Вторите му мемоари „Let’s Face It: 90 Years of Living, Loving, and Learning“ са за живота му в Холивуд и антисемитизма в Америка, който го преследва десетилетия наред. През 1996-а получи почетния „Оскар“ за цялостно творчество. Дъглас редовно списваше в своя блог  Myspace, а на 94 беше обявен за най-прочутия възрастен блогър в света. За последно влезе в игрална продукция през 2003-а – в „Семейна черта“. На 99 дари 15 милиона долара на Центъра за борба с Алцхаймер в Ел Ей – специализирано заведение за ветерани на Холивуд.  На 9 декември 2016-а празнува 100. Тогава Майкъл Дъглас и жена му Катрин Зита-Джонс организираха парти за 200 приятели и колеги.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай