"Рома" обявен за най-добър филм на наградите на БАФТА

На церемонията в Роял Албърт Хол присъстваха принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън

"Рома" обявен за най-добър филм на наградите на БАФТА | StandartNews.com

"Рома“ на мексиканският режисьор Алфонсо Куарон беше обявен за най-добър филм на наградите на БАФТА (British Academy of Film and Television Arts - Британска академия за филмово и телевизионно изкуство). В бляскавата зала на "Роял Албърт Хол" в Лондон в присъствието на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, Куарон получи отличие за най-добра режисура за лентата - продукция на Netflix, която е вдъхновена от личните му спомени от детството му в Мексико сити през 70-те години.

"Това е уникална чест, БАФТА, благодаря ви много!", бяха думите на Куарон. Миналата седмица той беше посочен за най-добър режисьор от Гилдията на режисьорите, което е силен индикатор, че най-вероятно Алфонсо Куарон ще получи и Оскар в края на месеца, коментира АФП. "Рома“ получи още две награди – за кинематография и за най-добър филм на чужд език.

Рами Малек беше отличен за най-добър актьор в главна роля на наградите БАФТА за изпълнението на легендарния фронтмен на Куийн Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия“. Отличието е поредното признание за филма, който миналия месец взе "Златен глобус“ за най-добър актьор и най-добра драма. "Бохемска рапсодия“ получи награда и за звук.

Оливия Колман беше определена за най-добра актриса в главна роля за изпълнението й в черната историческа комедия "Фаворитката" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, където се превъплъщава в забравената до голяма степен кралица Анна. Тя каза, че това е забележителна нощ и по-късно ще изпие няколко питиета. На наградите на БАФТА 45-годишната Колман се изправи срещу Глен Клоуз ("Съпругата“) и Лейди Гага ("Роди се звезда“), с които ще се конкурира и на Оскарите на 24 февруари.

"Фаворитката“, която имаше 12 номинации, получи общо 7 награди, сред които за най-добра поддържаща роля на Рейчъл Вайс и за британски филм, за продукция, костюми, грим и прически и оригинален сценарий.

Махершала Али получи награда за най-добър актьор в поддържаща роля за "Зелената книга“. Той беше видимо развълнуван и благодари на другите номинирани за труда им.

Спайк Лий беше отличен за "Черен в клана“ за най-добър адаптиран сценарий.

Летиша Райт пък получи наградата на БАФТА за изгряваща звезда. "Само преди няколко години се оказах в дълбока депресия и исках да прекратя актьорската си кариера. Единственото нещо, което ме измъкна, беше Бог, моята вяра, моето семейство и имейл от БАФТА. Затова си казах "Нека опитам отново!", заяви Райт при получаването на отличието.

"Черната пантера“ получи награда за най-добри визуални ефекти. "Роди се звезда“ с Лейди Гага беше отличен в една категория – "най-добра оригинална музика“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай