Родители искат 840 лв. за детски асистент

Родители искат 840 лв. за детски асистент | StandartNews.com

840 лева да получава личният асистент на дете с увреждане поискаха гневни родители на протест пред Народното събрание. Над 200 души се събраха вчера по обяд и затвориха за час централния бул. "Цар Освободител". Протестът им завърши с шествие до социалното министерство. Там поставиха кутия за помощи, с които ведомството да си купи нови коли.

Сега личните асистенти получават по една минимална заплата. Родителите настояват те да взимат по две. Те алармираха за още проблеми - част от общините, които дават парите, не са кандидатствали по оперативната програма за личен асистент и на места средства няма. Другаде пък принуждават родителите да работят почасово и на практика те вземат по 100 лв. месечно. Няма и достатъчно центрове за рехабилитация.

"Месечно харчим по 600 лева за бензин от Симеоновград до центъра за рехабилитация в Пловдив, отделно плащаме 23 лева на час за процедурите там", разказа пред "Стандарт" Иванка Камбурова. Държавата няма ресурс, който да осигури добър стандарт на тези хора, обясни от парламентарната трибуна социалният министър Ивайло Калфин. В България има 25600 такива деца, а лични асистенти имат 15 600 души, сред тях и възрастни с тежки заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай