Рекордите на Оскарите

Бонг Джуун-хоу изравни Уолт Дисни и Ингмар Бергман

Рекордите на Оскарите | StandartNews.com

„Паразит“ на Бонг Джуун-хоу стана първата чуждоезична лента, която печели „Оскар“ за най-добър филм. Продукцията си осигури още наградите за най-добър оригинален сценарий, топ режисура и триумфира в чуждоезичната категория. Така с четири победи в една вечер Бонг се изравни с рекордьора – Уолт Дисни, който триумфира четирикратно през 1953-а. „Паразит“ се изравнява по победи и със шведския „Фани и Александър“ и тайванския „Тигър и дракон“. Но това не беше единственият исторически момент на 92-то издание на церемонията на Академията.

Алън Робърт Мъри, който бе номиниран за „Жокера“ в категорията „монтаж на звуковите ефекти“, получи 10-та си рекордна номинация. Мартин Скорсезе получи деветата си номинация за „Ирландецът“ за най-добра режисура – най-големия брой за жив режисьор. Композиторът Джон Уилямс не само постави рекорда за най-много номинации за жив творец – 52, но и за най-много десетилетия, през които е бил номиниран – във всяко едно от 1960-а насам.

Лора Дърн прибра приза за най-добра поддържаща роля за „Брачна история“ и така стана първият артист от продукция на Нетфликс с „Оскар“. Топ късометражна анимация стана „Космата любов“. Единият от режисьорите – бившият футболен играч Матю А. Чери, е вторият спортист след Коби Брайант, който печели приз на Академията. Чери посвети наградата на покойния си колега. Вторият режисьор - Карън Рупърт Толивър, е първата афроамериканка, която триумфира в категорията.

Тайка Уайтити бе награден с приза за най-добър оригинален сценарий за „Джоджо заека“ и вече е първият потомък нa народа Маори, който печели „Оскар“ и първият от коренните жители на Нова Зеландия с номинация. Сър Елтън Джон и съавторът му Бърни Таупин спечелиха статуетката на Академията за най-добра песен за първи път в 53-годишната им кариера за „(I'm Gonna) Love Me Again“ от „Рокетмен“.

Актьорът от „The Peanut Butter Falcon“ Зак Готсаджен стана първият човек със синдрома на Даун, който връчва награда на церемонията. Маестро Аймиър Нун е първата жена, която дирижира оркестъра на спектакъла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай