Разкриха как Чандлър иронизирал секретарката си

Творбата е открита в кутия за обувки

Разкриха как Чандлър иронизирал секретарката си | StandartNews.com

Филип Марлоу, вероятно най-самостоятелният сред детективите в литературата, не е имал шефове и никой, който да му се пречка в работата. Създателят му, писателят Реймънд Чандлър, обаче се е нуждаел от помощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Есето му "Съвети към секретарката" съдържа иронични инструкции към асистентката му през 50-те години на миналия век Хуанита Месик.

"Ти си човешко същество. Не винаги ще се чувстваш добре. Ще бъдеш изморена и ще искаш да полегнеш. Кажи си. Направи го. Ще се ядосваш, ще ти се иска да излезеш за малко. Кажи и го направи.

Ако дойдеш на работа късно, не се извинявай. Само ясно обясни защо се е случило, колкото и глупаво да е обяснението. Може да си спукала гума.

Може да си се успала. Може да си се напила. Ние и двамата сме просто хора", пише Чандлър.

Есето е открито в кутия за обувки в Бодлиевата библиотека на университета в Оксфорд. 

Андрю Джули, редактор на "Странд", публикувал неизвестни творби на Чандлър, Уилям Фокнър, Джон Стайнбек и много други, искал да покаже Чандлър, какъвто не е познат досега, в по-личен план.

"Ако не разбираш напълно дадено изречение, дума или пунктуационен знак, го кажи и поискай да ти се обясни", пише Чандлър. "Ако обяснението, което получиш, не прави ситуацията по разбираема за теб, пак поискай да ти се обясни.

Не се примирявай с нищо по-малко от това, което ти е нужно. Не е глупаво да попиташ. Глупаво е да налучкваш отговори", пише още Чандлър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай