Опасна ли е пикантната храна?

Всеки трябва внимателно да прецени дали да я включи в менюто си

Опасна ли е пикантната храна? | StandartNews.com

Лютите подправки и билки обогатяват вкуса на ястията, но се смята, че пикантната храна може да бъде опасна за стомаха. За това всеки трябва внимателно да прецени дали да я включи в менюто си.

След консумиране на люта храна понякога могат да се появят болка в стомаха или киселини. Тя буквално разяжда стомашните стени и червата и крие потенциална опасност от провокиране на язва. Не напразно лекарите предписват терапевтични диети при здравословни проблеми, които ограничават по-острите подправки. Всъщност честата консумация на пикантни храни наистина може да провокира неприятни симптоми при хора, които вече имат хранителни проблеми. Причината за стомашната язва обаче изобщо не е лютата храна, а инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori.

Ако обичате да хапвате люти чушлета и чесън, но те не ви създават проблеми, няма нужда да се ограничавате. Ако употребата на пикантни храни е придружена от последващ дискомфорт, по-скоро би било добра идея да се откажете от нея поне за известно време. За да установите тази връзка, най-добре е да водите дневник. Ако вече имате заболяване на стомашно-чревния тракт, например болка и киселини, лекарят може да препоръча ограничаване на пикантните храни, пише БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай