Обявиха грипна епидемия в София

Обявиха грипна епидемия в София | StandartNews.com

София. Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) обяви грипна епидемия в София, считано от 23 януари. Това стана ясно от РЗИ преди минути. От 13 януари до 19 януари 2014 г. в София са регистрирани 189 респираторни заболявания на 10 000 души население.

По-рано днес в Бургас бе отменена грипната ваканция на учениците и от утре те отново са в школата. 

Най-голям брой на случаите на заболели от грип и от остри респираторни заболявания във Варна са при възрастовите групи 5 до 14 години и от 15 до 29 години. 62 деца на възраст до 4 години също са болни. Повишена е и заболеваемостта от чревни инфекции, уточниха специалисти.

"276,55 са случаите на грип на всеки 10 000 души население в Монтана". Това съобщи за "Стандарт" д-р Даниела Караилиева, директор на регионалната здравна инспекция.

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Кърджалийско на 10 000 е 83,44, което е под епидемичната стойност. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция към 19 януари.

Стандарт Нюз припомня, че дете на година и половина почина след усложнения, причинени от грипния вирус в Добрич.

"Ние сме внесли предложение и предстои до часове да бъде обявена грипна епидемия", каза по-рано пред БГНЕС д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

През миналата седмица по данни на районния здравен инспекторат дневно са се разболявали по 190 души. Тази седмица заболелите са значително повече.

При грипна епидемия се спират плановите операции, учениците се пускат във ваканция и не ходят на училище. Ръководствата на детските градини трябва да вземат индивидуално решение дали да затворят врати заради епидемията.

В момента епидемия е обявена за София, София област. Пред грипна епидемия са и областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай