Обвиниха Орлин Горанов в антисемитизъм

Драмата се разигра след епизод на тв играта "Последният печели", която певецът води

Обвиниха Орлин Горанов в антисемитизъм | StandartNews.com

След като Сашо Кадиев се извини публично на ЛГБТ обществото, Орлин Горанов си навлече подобни неприятностни. Певецът и БНТ бяха обвинени в антисемитизъм след епизод на "Последният печели", което Горанов води. Членовете на Софийска ложа "Кармел" на еврейската организация "Б‘ней Б‘рит" написаха писмо до прокуратурата, генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков и Съвета за електронни медии, което гласи:

"Ние, членовете на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит, сме сериозно обезпокоени от увеличаващите се публични антисемитски прояви в обществото ни.

Изключително скандално е, че за подобни недопустими действия се ползва ефирът на обществената БНТ.

В предаването „Последният печели“, излъчено на 23.02.2021 г., водещият Орлин Горанов си позволи в най-гледаното телевизионно време да изрецитира безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста.

Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. Толерантността, обаче, не е константна даденост, а, напротив, е нужно ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия.

Настояваме отговорните институции - ПРБ, СЕМ, БНТ - да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир".

ВИЖ ОЩЕ: Кошлуков се извини за антисемитските цитати

Въпросът, зададен от Горанов, беше: "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?". Правилният отговор е Боби Фишер. След като един от участниците в телевизионната игра отговори правилно, Орлин представи накратко биографията на прочутия американски шахматист, смятан за гений в спорта. Майката на Боби Фишер е швейцарска еврейска, а за негов биологичен баща се смята унгарски евреин, макар че в официалните документи баща му да е друг.

Певецът прочете и думите на Фишер, които открай време скандализират евреите по света: "Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите най-много мразеха и то в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има един надпис: "Arbeit macht frei", което значи "Работата ви прави свободни". Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите".

Разбира се, Горанов просто се придържа към приготвения от екипа на предаването сценарий. Пред "Клуб Z" естрадната звезда изтъкна, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

"Ако имате питания - към националната телевизия и екипа на предаването. Аз съм само водещ, за всичките неща, които там се случват, си има екип, който отговаря за тях. Аз лично не смятам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а защото това са факти, които самият Боби Фишер е казал някога. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция. Нищо лично, аз съм цитирал в случая какво е казал Боби Фишер. Ако имат някакви претенции към това, да се обърнат към Боби Фишер", коментира Орлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай