Нови подробности за астероида, убил динозаврите

Космическият камък е паднал под фатален ъгъл

Нови подробности за астероида, убил динозаврите | StandartNews.com

Ново изследване установи, че астероидът, убил динозаврите преди 66 милиона години, се е ударил в Земята под възможно най-смъртоносния ъгъл, предизвиквайки апокалипсиса.

Космическият камък се е забил в днешен Юкатан под около 60-градусов ъгъл, което е причинило максималното производство на парникови газове, променяйки климата.

Оказва се, че бедствието е било много по-страшно, отколкото специалистите са предполагали. Преди 65,5 - 66 милиона години на Земята е паднал астероид с диаметър от най-малко 10 километра, който оставил гигантски 150-километров кратер, наречен Чиксулуб в южната част на Мексико. До сега се смяташе, че камъкът е ударил Земята или под 30-градусов ъгъл, или под 90-градусов. Симулации, базирани на нови разкопки на дъното на Мексиканския залив, показват, че ударът е бил приблизително под ъгъл от 60 градуса, което се оказало фатално за динозаврите. Смята се, че сблъсъкът е избил около три четвърти от всички живи организми на планетата. Ако ъгълът е бил по-остър или по-тъп, бедствието най-вероятно нямало да бъде в световен размер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай