Ниската пенсия съкращава живота

Богатите живеят по-дълго

Ниската пенсия съкращава живота | StandartNews.com

Бедните умират 5 години по-рано

Изследователите са изчислили, че тези, които получават малка пенсия, умират средно 5 години по-рано от "заможните" пенсионери, пише австрийското издание Der Standard.

Експертите от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ са проучили данни от германската система за пенсионно осигуряване, анализирайки продължителността на живота (времето на преживяване след пенсиониране) на пенсионерите и размера на пенсиите им. Според проучването 65-годишните пенсионери, които са получили много висока пенсия през 2005 г., са живели средно още 19 години. Хората от групата с най-ниски доходи, напротив, по правило не са доживявали до 80-ия си рожден ден, като средно те са имали само около 15 години живот след излизането си в пенсия - това е с 4 години по-малко от богатите пенсионери. Към 2016 г. тази разлика се е увеличила до 5 години, се казва в статията.

Учените са заключили, че разликата в продължителността на живота между богати и бедни е нараснала драстично през последните 20 години. На първо място, сред хората, които са били на дъното на социалната и финансова йерархия, очакваната продължителност на живота над 65-годишна възраст е нараствала много по-бавно, казва ръководителят на проучването Георг Wenau.

"Продължителността на живота се е увеличила във всички групи от населението независимо от размера на доходите, но докато в Западна Германия тя се е увеличила само с 1,8 години в групата на хората с най-ниски доходи от 1997 до 2016 г., то в групата с най-голям доход очакваната продължителност на живот се оказала почти два пъти повече“, според Der Standard.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай