Най-големият древен лъв в света тежал 1500 кг

Доста по-едър бил дори от полярната мечка

Най-големият древен лъв в света тежал 1500 кг | StandartNews.com

Живял преди повече от 20 млн. години

Гигантски лъв с огромни зъби, бродил из кенийската савана преди повече от 20 милиона години, е един от най-големите месоядни бозайници, съществували някога. Екип изрови долна челюст, зъби и други кости на нов вид, Simbakubwa kutokaafrika - Swahili (Симбакуба) от типа "голям африкански лъв", предаде AFP.

Те са изчислили, че вероятно е тежал до 1500 килограма и може би се е хранел със слоноподобни същества, живели там по онова време. „Базирайки се на огромните му зъби, смятаме, че Симбакуба е специализиран хиперхищник, който е значително по-голям от съвременния лъв и вероятно по-голям от полярна мечка“, казва Матю Бортс от университета Дюк, съавтор на изследването заедно с университета в Охайо. Древни рисунки описват създанието като гигантска ловуваща голяма котка с козина и огромни зъби. Екипът на проучването, публикуван в списанието "Палеонтология на гръбначните животни", каза, че Симбакуба е живял в днешна Кения преди около 23 милиона години, ключов период в еволюцията на месоядни бозайници.

Те заявиха, че откритието може да хвърли светлина върху това как свръхголемите хищници и плячката им се развиват в продължение на милиони години около края на Палеогенската епоха - периода, в който бозайниците се уголемяват от малки гризачи до много по-различни видове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай