Над 100 деца и родители отбелязаха Международния ден на готвача

Над 100 деца и родители отбелязаха Международния ден на готвача | StandartNews.com

Над 100 деца и родители от район „Студентски" отбелязаха Международния ден на готвача в 55 СОУ "Любен Каравелов" в София като част от програмата „Здрави деца в България", организирана от Нестле България и разработена съвместно с Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

Международният ден на готвача се провежда всяка година на 20-ти октомври, като над 10 милиона готвачи от цял свят се включват в социални дейности в местните си общности. Готвачите се срещат с учители, родители и деца, за да споделят любовта си към балансираното хранене и да насърчат децата да се учат на здравословни хранителни навици. И тази година в цял свят се проведоха различни събития за насърчаване на сътрудничеството между местните готвачи и програмите на „Здрави деца", организирани на пазарите, в които Нестле оперира.

В София децата от район „Студентски" готвиха по специални рецепти, заедно с водещи кулинари у нас, сред които създателката на кулинарния сайт „1001 рецепти" Сандра Алексиева, председателят на „Евро-Ток България" Жоро Иванов и познатия от популярното предаване Lord of The Chefs Ивайло Петков. В своите рецепти малчуганите използваха плодове, зеленчуци и продукти със седемте цвята на здравословните храни, а с помощта на професионалните готвачи научиха полезна информация за тяхното съдържание и хранителни качества. Най-добре представилите се деца бяха отличени със специални грамоти, връчени лично от зам.-кмета на район „Студентски" г-жа Велина Белева.
Програмата „Здрави деца" на Нестле е част от ангажимента на компанията за подобряване на храненето в цял свят чрез по-голяма информираност, придобиване на знания и разбиране за здравословното хранене, насърчаване на физическата активност, както и цялостното въздействие на тези фактори върху начина на живот. Програмата се осъществява в 80 страни, с подкрепата на над 300 партньори.
Образователната програма за балансирано хранене и физическа активност в училище „Здрави деца в България" се финансира от Нестле България, разработена е съвместно с БАСОРД и се осъществява с подкрепата на редица институции и неправителствени организации.
„Програмата „Здрави деца" на Нестле е част от мисията на компанията в областта на балансираното хранене и активния начин на живот. Ние си партнираме с държавни органи, учени, университети, неправителствени организации и педиатри и се радваме, че вече работим и с професионални готвачи, които могат да споделят страстта си към готвенето и значението на местните хранителни култури", заяви Жанет Вут, ръководител „Връзки с обществеността" в Нестле Групата.

Повече за „Здрави деца в България":

„Здрави деца в България" е образователна програма за насърчаването на балансираното хранене и активния начин на живот в училище, финансирана от Нестле България. През 2012 г. програмата стартира в 10 столични училища и привлече над 3 500 семейства с деца на възраст от 7 до 13 години в два района в София – „Триадица" и „Студентски". В рамките на „Здрави деца в България" се организират събития и дейности, насочени както към семейството, така и към цялото общество чрез въвличането на частни и обществени партньори. През 2014 г. децата, родителите и учителите от още 10 столични училища се включиха в програмата, а най-активните от тях имаха възможност да прекарат една седмица на море като участници в съпътстващата инициатива „Училище за здраве за деца, родители и учители", организирана от БАСОРД, под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Здрави деца в България" е разработена съвместно с Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД) и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министертотво на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Столична община, Българската федерация по гимнастика, Българската федерация по лека атлетика и Евро-Ток България. Програмата включва провеждането на забавни и атрактивни уроци за балансирано хранене, организирането на игри и състезания в и извън училище, като по този начин децата се ангажират, провокира се техният интерес към балансираното хранене и спорта. Уроците са допълнени от часове по здравословно готвене, в които заедно с децата се приготвя балансирано училищно меню. В партньорство с Българската федерация по лека атлетика, програмата участва в международния проект IAAF Kids Athletics. Всички училища, участващи в „Здрави деца в България", са включени в проекта и участват в обучения и състезания по лека атлетика за деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай