Мрачна прогноза за ледовете на Арктика

Цялата полярна ледена шапка може да изчезне напълно през лятото до 2035-а, предупреждават климатолози

Мрачна прогноза за ледовете на Арктика | StandartNews.com

Британски климатолози предупредиха, че почти цялата полярна ледена шапка може да изчезне напълно до 2035-а, съобщи ТАСС.

"Знаем, че Арктика се променя значително под влиянието на глобалното затопляне. Проучвайки какво се случи с него през последния топъл период от историята на Земята, започнахме по-добре да разбираме какво ще се случи в близко бъдеще. Самата възможност, че до 2035-а Арктика може да остане без ледена покривка, трябва да принуди човечеството да се бори активно с глобалното затопляне", заяви палеоклиматологът Луиз Симе.

Специалистите вече не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че коренно ще промени лицето на планетата, ако повишаването на температурите не бъде задържано на около 1,5 градуса по Целзий. Първите и основни жертви на този процес ще бъдат полярните райони и планинските ледници. Градусите там вече са се повишили с 4-9 по Целзий в сравнение с предишните векове, което необратимо ще доведе до забележимо намаляване на площта им и освобождаване на големи територии на Антарктида и Арктика от лед.

Сайм и нейните колеги стигнаха до извода, че това ще се случи дори по-бързо, отколкото сега очакват учените, като анализираха как лицето на Арктика се променя преди около 125 хиляди години. Тогава средните годишни температури на Земята са по-високи от прединдустриалните стойности с около 1-2 градуса по Целзий, а нивото на водата в океана е с 10 метра по-високо от сега.

Климатолозите все още не могат да кажат със сигурност какво е причинило този период на затопляне и защо почти цялата територия на Арктика по това време е била без лед. Специалисти от Британския антарктически институт намериха отговора на този въпрос, като създадоха най-детайлния модел на арктическия климат. За целта те взимат предвид как различните сезонни и метеорологични процеси влияят върху количеството топлина, погълната от ледниците, водата и почвата в Арктика.

Изчисленията им показаха, че в междуледниковата епоха почти цялата ледена покривка на Арктика изчезва до август-септември. Причината за това е, че появата на много надледни езера от стопената вода рязко намалява отразяващата способност на леда, което води до бързото му нагряване, образуването на още по-голям брой водни басейни и рязко ускорение на топенето на арктическата ледена шапка.

Подобни процеси, както показват новите изчисления на изследователите, могат да започнат на Земята още през 2035-а, когато температурите в Арктика ще се доближат до показателите, характерни за началото на последната междуледникова епоха. Така полярната ледена шапка може да изчезне почти половин век по-рано от предвижданото в предишни климатични модели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай