Маратонец ще преплува Бургаския залив

Плувецът Цанко Цанков приема предизвикателството първи в историята да преплува Бургаския залив, който е над 44 км, с 11 км повече от Ламанша

Маратонец ще преплува Бургаския залив | StandartNews.com


   Плувецът Цанко Цанков приема предизвикателството първи в историята да преплува Бургаския залив, който е над 44 км, с 11 км повече от Ламанша. Това съобщи ентусиастът днес пред БНР  - Бургас. При добро време на 17 юли Цанко ще се пусне в 6 часа от нос Емине. Тъй като постиженията му са предимно на басейн, за плуването в открити води е получил съвети от известния наш маратонец-рекордьор Петър Стойчев. На борда на катера Надежда, който ще следва плувеца, ще има официален съдия и медицински екип. 
  "Всички служби са ангажирани, надяваме се на наистина добра прогноза, но ако има проблеми ще го преместим на друга дата", заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас, която е поела организацията на маратонското плуване. С точност са били определени данните за големината на Бургаския залив. От северния край на нос Емине до южния Маслен нос, на юг от Созопол, са били измерени 44 702  м. Информацията щяла да влезе в учебниците по география от по-следващата година. 
 Финалът на маратонското плуването ще е на Маслен нос, където ще бъде отчетено времето за преплуване на акваторията на Бургаския залив. Тъй като мястото е труднодостъпно, самото посрещане на плувеца ще бъде пред резиденция Перла. 
Фото - БНР- Бургас

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай