Кралството преживя Брекзит, но го чака Мегзит

Ще могат ли Хари и Меган да станат обикновено семейство?

Кралството преживя Брекзит, но го чака Мегзит | StandartNews.com

Британците днес дадоха път на Брекзит с одобрението в парламента, но неочаквано се натъкнаха на нова криза – в кралството семейство, която вече наричат Мегзит.

Кралското семейство е наранено и разочаровано от решението на принц Хари и съпругата му Меган да се разделят с кралските си задължения. От двореца обявиха лаконично, че има сложни въпроси, които трябва да бъдат разрешени.

Таблоидите се надпреварват да описват кризата като Мегзит, а Музеят на Мадам Тюсо в Лондон премахна восъчните фигури на Меган и Хари от експозицията си за кралското семейство, твърди в коментар БНТ.

Първият шок бе, че светът и кралица Елицабет Втора научиха от Инстаграм за решението на Меган и Хари. Това е безпрецедентен бунт в историята на кралското семейството.

"Възнамеряваме да се оттеглим от статута на висши членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, като същевременно продължаваме да подкрепяме напълно Нейно Величество Кралицата", гласеше постът.

Двойката обяви и плановете си в бъдеще да разделя времето си между Обединеното кралство и Северна Америка, като продължи да изпълнява задълженията си към кралицата, Британската общност и патронажите, които имат.

Според медии, принц Уилям и принц Чарлз били бесни, кралицата - разочарована. Мнозина си спомниха за друга американка, предизвикала подобни събития преди много време.

Ричард Фицуилямс, специалист по въпросите на монархията, припомни, че последният, който доброволно се отказа от тези привилегии е бил Едуард VIII през 1936 година, за да се ожени за Уолис Симпсън. Тогава постъпката е възприета от кралското семейство като позор.

За разлика от своя предшественик, който абдикира от престола, принц Хари е чак шести в линията за унаследяване на короната, но все пак щетите за имиджа на монархията, особено сред младите, ще са значителни.

За да бъдат обикновено семейство, което се издържа с работа, едва ли ще е толкова лесно за настоящите херцози на Съсекс. Те искат статут на финансова независимост, който никой с кралска кръв не е имал досега.

Членовете на кралското семейство имат забрана да печелят пари под каквато и да е форма, включително да работят, а до момента разходите на Меган и Хари са покривани от средствата, предвидени за издръжка на кралското семейство и от средства на принц Чарлз.

Според медии несучайно новината дойде точно на рождения ден на Кейт Мидълтън след завръщането на семейството от Канада, където прекараха 6 седмици заедно с 8-месечния си син Арчи.

Според вестник "Сън" именно в Канада ще е техният нов дом. Херцогът и херцогинята на Съсекс вече работят по създаването на своя благотворителна организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай