Кой ще си тръгне с „Оскар“?

Очаква се Брад Пит да прибере първата си статуетка на Академията

Кой ще си тръгне с „Оскар“? | StandartNews.com

Брад Пит е сред абсолютните фаворити на 92-то издание на наградите „Оскар“. Бившият на Анджелина Джоли вече прибра БАФТА, „Златен глобус“ и приза на Гилдията на филмовите актьори за най-добра поддържаща роля за превъплъщението си в Клиф Бут в „Имало едно време в Холивуд“. Изглежда, че дори и великите Ал Пачино, Джо Пеши, Том Ханкс и сър Антъни Хопкинс нямат шанс да откраднат статуетката от Пит.

Лора Дърн е в същото положение. Актрисата вече обра останалите големи титли през сезона на наградите и се очаква да си тръгне с „Оскар“ в ръка за най-добра поддържаща роля за „Брачна история“. Първоначално експертите обявиха Дженифър Лопес („Да свалиш Уолстрийт“) за най-сериозната й съперничка. Джей Ло обаче не можа да се класира и така победата на Дърн е почти сигурна.

Хоакин Финикс спечели „Златен глобус“ и приза на Гилдията на филмовите актьори за главна роля, благодарение на превъплъщението си в Артър Флек в „Жокера“. Очакваниятата са той също да прибере първия си „Оскар“, но ще трябва да се пребори със сериозна конкуренция. В началото на сезона фаворит беше Адам Драйвър за „Брачна история“, а номинацията на Антонио Бандерас за „Болка и величие“ дойде изневиделица – не защото не я заслужава, а защото списъкът с кандидати беше претъпкан. Ако някой би могъл да пребори Жокера, ще е един от двамата актьори, но в момента шансовете не са в тяхна полза.

За своята Джуди Гарланд в „Джуди“, Рене Зелуегър спечели „Златен глобус“ и приза на Гилдията на филмовите актьори за главна роля. Няма изгледи някой да може да й открадне Оскара под носа. Дълго време се говореше, че Шарлиз Терон е най-сериозната й конкуренция, благодарение на трансформацията си в Меджин Кели в „Бомба със закъснител“.

Интересна е борбата в категорията за най-добър филм. „Жокера“ и „Имало едно време в Холивуд“ със сигурност имат високи шансове за победа, но военният епос на Сам Мендес „1917“ като че ли вече е набрал прекалено голяма инерция, за да бъде спрян. Лентата вече си осигури БАФТА, „Златен глобус“ и още няколко статуетки и очакванията са да грабне и „Оскар“. Филмът има обаче една много сериозна конкуренция – „Паразит“. Експертите твърдят, че продукцията на Бонг Джуун-хоу има реална възможност да стане първият чуждоезичен филм, който да спечели приза на Академията за лента на годината. Дори да не успее, поне наградата за най-добър чуждоезичен филм му е в кърпа вързана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай