Контрольорите не могат да искат лични карти

Контрольорите не могат да искат лични карти | StandartNews.com

София

Контрольорите в градския транспорт нямат право да изискват личните карти на нередовните пътници, за да им съставят акт, съобщи днес Красимир Димитров от комисията за защита на личните данни. Служителите в обществения транспорт имали право да взимат лични дани, само ако са придружени от полицай.

Шефката на комисията Венета Шопова каза, че в момента комисията работи по няколко сигнала за нарушения от страна на банки и мобилни оператори. По закон обаче и двата вида фирми имат право да оперират с личн данни за целия срок на договора, който е сключен с клиента. Законово ще бъде уредено банките и мобилните оператори вече да са задължени да изписват с едър шрифт върху договора как ще се борави с личните данни.

От комисията съобщиха още, че работят по сигнали на граждани, според които фирми са предоставили данни на трети лица – събирачи на вземания, без това да е залегнало в предварителните договори. Както и че в скоро време предстои масирана проверка в МВР дали полицията борави законосъобразно личните данни.

Теодора Йолчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай