Колумб откри Ямайка. Боб Марли показа свободата

Музиката има добро свойство: Като те удари, не те наранява

Колумб откри Ямайка. Боб Марли показа свободата | StandartNews.com

 

Тюркоазеносиньо море, тропически плажове, осеяни с палми и вечно лято. Ямайка е всичко това. И дори много повече. Някои я наричат земен рай, друти - докосната мечта.

Приказката й обаче не започна щастливо. Когато на 3 май 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка по време на втората си експедиция към Америка, островът вече се населявал от индианското племе Араваки.

12.10.1492 г.: Колумб достига до Америка

Нахлуват испанските колонизатори, които постепенно унищожават местното население и заселват негри-роби. Ямайка се превръща в плантаторска държава, водещ износител на захар, кафе и ром. Но и убежище за морски пирати, намиращи се на държавна служба, които ограбват испанските кораби. Два века по-късно, Великобритания слага ръка върху Ямайка и я превръща в своя колония. От близо 60 години островът е независима държава, но остава в състава на Британската общност, а глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор.

Днес Ривиерата на Ямайка включва няколко райски курорта, които правят острова

една от най-предпочитаните световни дестинации

по всяка време на годината. Монтего Бей  е мястото, където може да се потопите в най-девствената природа, но в същото време на присъствате на най-пищните нощни партита, обилно поляти с ямайски ром. Те са пренесени и в Негрил със знаменития плаж Calico Jack, крайбрежните рифове в залива Bloody Bay и със загадъчния водопад Яс.

Монтего-Бей на Ямайке | Montego Bay что посмотреть, что посетить, советы,  фото

Не по-малко атракции има в столицата Кингстън - на откритите пазари може да видите може би най-голямото изобилие на екзотични плодове, по улиците се разнася аромата на пикантни гозби и ямайско кафе, а в хитовия ресторант Tracks & Records може дори да срещнете най-бързия човек на планетата Юсеин Болт, който не пропуска да вечеря с ямайски кнедли и местна риба.

Три години след края на професионалната си кариера

Болт се чувства прекрасно в къщата си в Кингстън

и след златните медали от три олимпиади на 100 метра, сега се готви да се наглади на съревнованието като фен и очаква с нетърпение да види дали някой ще счупи рекорда му, който го записа с големи букви в историята на леката атлетика. Спечели баса от всичките си треньори, които прогнозираха, че след края на кариерата си ще качи килограми, особено с характерната за него нездравословна храна. Болт обаче им показа рецептата - не спазва никаква диета, но всекидневните упражнения, които продължавата да прави, топят килограмите и от най-вредната храна.

Припомня, че може да живее където си поиска, но за нищо на света не би заменил Ямайка - въздухът го изпълва с енергия, а духът на островитяните е ненадминат.  Продължава да рекламира Ямайка и в периода на пандемията като е убеден, че тя е магнит за туристи както денем, така и нощем. Твърди, че водопадите на острова са по-малки от тези в Америка, но по девствени и магически.    

My name is BOLT, Lightning BOLT ~ Юсейн БОЛТ на 30 | webstage.bg

Със спринтьорските си умения, Болт предизвиква възхищението на целия свят, но неговият образ не краси ямайските сувенири. Друг е символът на острова, който олицетворява не само музиката на Ямайка, но и бита, и философията.  

Историята на Боб Марли, който успя да донесе световна популярност на регето за краткия си живот, може да чуете от всеки местен жител. Разбира се, тя е разкрасена откъм таланта му, но пестелива – откъм пороците. Но това е повече от разбираемо.  

Творчеството на Боб Марли е издигнато в култ

а къщата-музей на музиканта в Кингсън винаги е препълнена с любопитни туристи.

През последните месеци фестивалите, концертите и вечеринките в чест на най-прочутия им сънародник трудно могат да бъдат изброени, а кулминацията ще е тези дни на плажа “Джеймс Бонд”, наречен в чест на автора му Йън Флеминг, който често прекарвал времето си в местна вила.

 На 11 май се навършват 30 години от смъртта на Боб Марли, който прослави регето в целия свят и зае 11-то място в класацията на 50-те най-добри изпълнители на всички времена на списание “Ролинг Стоун”. Музикантът с плитчиците, в чиято гробница е положен пакет марихуана, за сънародниците си остава идол, успял да разкаже на света за малкия остров, ценностите му и стремежа към свобода и равенство. В родината му продължават да го смятат за пророк и духовен лидер на растафарианството - новото религиозно движение, което обявява Етиопия за „обетована“ земя.

Боб Марли и регето – това в днешно време е запазената марка на Ямайка. А растафарианството изглежда не просто като религия, а като начин на живот, който включва задължителните атрибути - леко отчуждена усмивка, разрошени плитчици и верига на врата със снимките на Боб Марли и Хайле Селасие, последният етиопски император, олицетворяван като “въплъщение на Господа на Земята”.

С почитането на Боб Марли, пушенето на марихуана в страната се възприема като медитиране, а поздравът дори към непознати с най-приятелска прегръдка, е задължителен. За разлика от хипи-движението в Европа, в Ямайка то е даденото от природата умение да живеят в мир, хармония и радост.

Затова и основния символ на Ямайка е музиката на Боб Марли. Тя звучи навсякъде, като се започне с международното летище и се пренесе по улиците, капанчетата, плажовете, автомобилите и хотелите. Местата, където е ходил, се превръщат в топтуристически забележителности. А портретите му можете да видите не само в магазините, ресторантите, автобусите, но и върху кърпите, чашите, чантите и дори върху късите гащета. На много от сградите са изписани и последните думи на Боб Марли: “Парите не могат да купят живот”, както и на един от големите му хитове – "Sun is shining" .

24 охладени факти за Боб Марли - Дата: 2021

Марли почина от рак, след като не пожела кракът му да бъде ампутиран, което противоречи на принципите на растафарианството. Но макар да си отива от този свят едва на 36 години, песните му са се превърнали в своеобразен химн на бунтарството, безгрижието и любовта към живота. Някои критици се опитват да го свързват с упадъчната класа и нездравословния начин на живот, но за милионите му почитатели по света Боб Марли е личност с голямо сърце, непоклатими принципи и фундаментална отдаденост на социалната справедливост.

Затова и песните на Боб Марли са се превърнали в химн на свободата и равните права, за глобална справедливост и за намаляване на бедността. Както и осезаем символ на любовта – чиста или греховна, но извираща дълбоко от сърцето. "Mellow Mood" и No Woman, No Cry" остават в златната съкровищница на романтичните песни на 20 век. Но с тях, през десетилетията са се запазили и

цитатите на Марли, подвластни на емоциите, но неизтрити като снимката му с Мик Джагър и Питър Тош в далечната 1978 година.

„Може да не сте първата, да не сте последната и да не сте единствената. Но ако той ви обича сега, какво друго не е наред? Той не е перфектен, но не сте и вие, и двамата никога няма да бъдете перфектни заедно. Но ако той ви разсмива, ако ви дава възможност да правите грешки и въпреки това остава с вас? Може да не мисли за вас всяка секунда, но ще ви даде част от себе си – сърцето си. Затова не го наранявайте, не искайте повече, отколкото може да ви даде. Усмихвайте се, когато ви прави щастлива, кажете му, когато ви ядосва и пропускайте да мислите за него, когато го няма“.

„Казвате, че обичате дъжда, но ходите под чадър. Казвате, че обичате слънцето, но търсите сянка, когато грее. Казвате, че обичате вятъра, но когато духа, затваряте прозореца. Ето защо се страхувам, когато казвате, че ме обичате“.

"Обичай живота, който живееш. Живей живота, който обичаш "

„Грешките от вчера ще ни бъдат от полза утре"

„Музиката има добро свойство: когато те удари, не изпитваш болка.“

"Ако получите целия свят, но загубите душата си, не си струва."

„Преди да посочите с пръст, уверете се, че ръцете ви са чисти.“

„Няма идеални хора, но винаги има един идеален за вас“

"Някои хора се радват на дъжда, други просто се намокрят."

„Вашата радост не означава, че денят е красив - просто сте забравили за недостатъците му за известно време“.

„Където са вашите мисли, там сте вие самите. Старайте се винаги да сте на добро място“.

„Всички тези неща, заради които съм готов да умра, са просто нищо в сравнение с тези, за които искам да живея“.

„Вярата идва от главата, а доверието идва от сърцето“.

„Всеки човек може да ви нарани. Просто трябва да намерите тези, които си заслужават“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай