Колко да спим във всяка възраст

35% от населението прекарва в сън по-малко от препоръчителните 7 часа на денонощие

Колко да спим във всяка възраст | StandartNews.com

В днешно време много хора не могат да си набавят необходимото количество сън за здравословен начин на живот. Недоспиването е масов проблем – около 35% от населението спи по-малко от препоръчителните 7 часа на денонощие, а 40% от по-възрастните хора страдат от инсомния. От Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията смятат недоспиването за глобална пандемия.

Модерният свят обаче не бива да ни позволява да нарушаваме съня си, смятат учени. Според тях, за да подобрим съня си, първо трябва да го направим приоритет, а след това да си изготвим график на съня, който да спазваме. Някои специалисти смятат, че хората на различна възраст се нуждаят от различно време, през което да спят. 

Новородените се нуждаят от 14 до 17 часа сън в денонощието докато не навършват 3 месеца.  В границите на нормалното е, ако вашето бебче спи по-малко – около 11 часа, или повече – близо 19.  Ако обаче тези граници са нарушени, трябва да се обърнете към специалист.

След четвъртия месец бебетата започват да спят по-малко. До навършване на годинка е препоръчително детето ви да прекарва в сън между 12 и 15 часа в денонощието. За децата в този период не е желателно да спят по-малко от 10 часа и повече от 18.

За децата на 1-2 години е желателно да спят между 11 и 14 часа в денонощието. Предполага се, че те все още спят следобед, но е нормално следобедният сън да е по-кратък. Не е нужно да се притеснявате, ако понякога детето ви пропусне тази дрямка или тя е прекалено кратка. Възможно е то да си е набавило необходимия сън през изминалата нощ или да навакса през следващата. Важното е детето ви да спи не по-малко от 9 часа.

За по-големите дечица, по-точно до 5-годишна възраст, се препоръчва сънят да е между 10 и 13 часа. Важно е децата да успяват да съберат достатъчно енергия, за да могат пълноценно да усвоят новите неща, които научават в този период. Допустими са максимум 14 часа сън в повече и не по-малко от 8 часа.

За учениците до 13 години е приемливо понякога да спят по 12 часа, а друг път – по 7-8 часа. Все пак е важно още в ранен период да изградите навик на детето ви да си ляга рано, за да е свежо и бодро за училище. Най-добрият вариант за учениците е да спят между 9 и 11 часа.

Тийнейджърите също трябва да отделят достатъчно време за сън. Препоръчително е той да е между 8 и 10 часа, но е възможно да им бъде „отпуснат” 1 часа повече или по-малко. Все пак е важно да обясните на вашите подрастващи, че по-малко от 7 часа сън са опасни за тяхното здраве. Същото важи и за прекомерното време, прекарано в сън.

Въпреки забързания ритъм на живот и високата доза енергия, младежите до 25-годишна възраст не бива да пропускат спането, за сметка на други ангажименти. Сънят за тях е също толкова важен и специалисти съветват те да прекарват в леглото между 7 и 9 часа. Не се смята за проблем, ако продължителността на спане е до 11 часа в денонощието, но това не бива да се превръща в навик. Променете графика си и ако спите по-малко от 6 часа – това също е опасно за здравето.

За хората между 26 и 64 години е съвсем нормално да спят между 6 и 10 часа. По-малко или повече сън е сигнал за здравословен или психически проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Над 64-годишна възраст е възможно да прекарваме в сън около 5-6 часа. Максималната доза според учените е 9 часа в денонощие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай