Топ10 на най-здравословните плодове

Ананас и грейпфрут нямат конкуренция

Топ10 на най-здравословните плодове | StandartNews.com

Плодовете са незаменим източник на витамини, но кои са най- полезните за здравето?

1. Грейпфрут

Освен че е чудесен източник на витамини и минерали, той е известен със способността си да подпомага отслабването и намалява инсулиновата резистентност. Също така е доказано, че яденето на грейпфрут намалява нивата на холестерола и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

2. Ананас

Сред тропическите плодове ананасът е хранителна суперзвезда. Една чаша ананас осигурява 131% от референтния дневен прием на витамин С и 76% на манган. Ананасът съдържа и бромелаин - смес от ензими, известна със своите противовъзпалителни свойства.

2. Авокадо

Повечето плодове са с високо съдържание на въглехидрати, докато авокадото се състои главно от полезни мазнини. В него има олеинова и мононенаситена мазнини, както и калий, фибри и магнезий.

4. Боровинки

Те имат впечатляващ хранителен профил и са особено богати на фибри, витамин С, витамин К и манган. Боровинките също имат изключително високо съдържание на антиоксиданти и са известни с мощното си въздействие върху имунната система.

5. Ябълки

Ябълките са сред най-популярните плодове и освен това са изключително хранителни. Те съдържат голямо количество фибри, витамин С, калий и витамин К, също така осигуряват някои витамини от група В.
Проучванията показват, че антиоксидантите в ябълките могат да подпомогнат здравето на сърцето и да намалят риска от диабет тип 2, рак и Алцхаймер.

6. Нар

Нарът е сред най-здравословните плодове. Доказано е, че нивата му на антиоксиданти са три пъти по-високи от тези в зеления чай и червеното вино. Проучванията също така показват, че има противовъзпалително действие и може да помогне за намаляване на риска от рак.

7. Манго

Мангото е отличен източник на витамин С. То също така съдържат разтворими фибри, които могат да осигурят много ползи за здравето. Освен това има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от вируси.

8. Ягоди

Ягодите притежават високо съдържание на витамин С, манган, фолиева киселина и калий. В сравнение с други плодове, те имат относително нисък гликемичен индекс. Освен това са с висока антиоксидантна стойност, а консумацията им помага да се намали риска от хронично заболяване.

9. Лимони

Лимоните са много здравословен цитрусов плод, известен с високото си съдържание на витамин С. Те подпомагат здравето на сърцето поради техния потенциал за понижаване на кръвните липиди и кръвното налягане.

10. Диня

Динята е с високо съдържание на витамини А и С. Освен това е богата на някои важни антиоксиданти, включително ликопен, каротеноиди и кукурбитацин Е. От всички плодове динята е един от най-богатите на вода плод – 92%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай