Каубои и красавици вилнеят в малкия Холивуд

Единствената пустиня в Европа, която през 60-те става снимачна площадка за спагети уестърните, е вълнуваща туристическа атракция

Каубои и красавици вилнеят в малкия Холивуд | StandartNews.com

Ако сте киномани и наскоро ви се отвори ваканция, можете да се „почерпите“ с пътешествие до Южна Испания.  Там има няколко „екранни“ локации. Първата е Мини Холивуд, където са снимани към 100 спагети-уестърна. Намира се на 30 километра североизточно от Алмерия – посока: планината. Пътищата в Испания са отлични, така че нямате проблеми - на почти всяка платена магистрала има паралелна безплатна. Всъщност  ви разказваме за прочутата пустиня Табернас – единствената в Европа, родена от дуета между слънцето и сушата.  Пейзажът е толкова лунно-каменен, че през 60-те години на миналия век двама режисьори от топ 10 на всички времена разполагат екипите си сред пясъците и кактусите, за да снимат приключенски филми.  През 1962-а Дейвид Лийн, който се разписва в митологията не само с творбите си, но и с шестте си законни съпруги, снима тук „Лорънс Арабски“ – с 10 номинации за „Оскар“ и  7 статуетки: с Питър О’Тул, Омар Шариф и Алек Гинес. Ален Делон - тогава малко известен - за малко не влиза в каста. След като из гилдията се разчува за Табернас, вторият, който решава да използва изключителната атмосфера, е Серджо Леоне. Първо – „За шепа долари“, а после и за продълженията „За няколко долара повече“ и „Добрият, Лошият и Злият“.  Трилогията на великия Серджо, който тогава не говори и грам английски, налага Клинт Истууд като  единица мярка за кино. През 1965-а сред скалите на Табернас язди още един велик чаровник - Джулиано Джема в „Сбогом, гринго“ на Джорджо Стеяни. И французите не остават по-назад от вечните си съперници от „Чинечита“ – през 1971-а Кристиан Жак дирижира тук две от най-легендарните изкусителки на съвременната цивилизация: Бриджит Бардо и Клаудия Кардинале в „Петролотърсачките“. Борис Десподов пък върна Клаудия десетки години по-късно в Табернас, за да я въвлече в доста странния си експеримент „Имало едно време един уестърн“, който остана много далеч от качеството на документалните му творби. В пост модерната епоха тук произвеждат реклами и понякога някой и друг епизод от сериали с НЛО-тематика, макар и пародийна – като „Доктор Кой“, например.               
Най-важното е, че всичко в Малкия Холивуд, в който се влиза през арка с надпис „Fort apache“, си стои едно към едно. Първите стъпки са сред индиански колиби и атрибути а ла "Конникът без глава", после се озовавате в градчето, познато ни от култовите тематични заглавия. Изживяването си струва всеки цент, защото машината на времето ви е върнала в детството, когато в стотиците кина на България масово показваха повечето качествени европейски продукции, включително и спагети-уестърните - за което ни завиждаха всички граждани на СССР. А дървените сгради в Мини Холивуд въобще не са с бутафорни фасади,  ами направо можете да влезете в тях – от конюшните до киното, което, естествено, е превърнато в музей на седмото изкуство. Вътре, разбира се, се въртят жанровите ленти и е пълно с афишите им. Кръчмата си работи на пълни обороти, като в определени часове красавици танцуват кан-кан на сцената и виковете им огласят подножието на планината. Има и каубои, които обяздват жребци или дефилират с дългите до глезените кожени палта – ръцете им са върху пищовите, докато четат пожълтяла хартия с надпис „Wanted“. За хлапетата и тийнейджърите е екзотика, за родителите, бабите и дядовците – носталгия. 
Билетът за Мини Холивуд струва 22 евро, тъй като включва и зоо парка – не е от най-големите, но в него живеят най-прочутите видове от всички континенти, между тях и много заплашени от изчезване. Самото село Табернас  е интересно с руините на мавърски замък. На 25 километра от него е най-големият гипсов карст в света – пейзажът е доста смущаващ в своята белота.   
Следващите цели на киновоаяжа са два плажа – на генуезците и Монсул. Те се намират в най-югоизточната  точка на Испания и също са били арена на екшън. Тери Гилиъм снима тук през 1988-а сцени от  „Приключенията на барон Мюнхаузен“.  Малко след него Стивън Спилбърг строява на брега Харисън Форд и Шон Конъри за „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. Нали си спомняте онзи кадър, в който двамата професори са яхнали мотоциклет с кош, а вече поостарелият Джеймс Бонд разгонва чайките с неизменния си чадър. Точно това е снимано на плажа Монсул.
По крайбрежието на южна Испания има още едно място, което пък е изпълнено с много телевизионни спомени – но то вече е в съседна Андалусия: градчето Нерха, където беше сниман сериалът „Синьо лято“.  Намира се на 50 километра източно от Малага. Страхотно място, буквално кацнало над морето. Неслучайно именно тук е Балконът на Европа – огромна тереса над кристално сините води, която всъщност е десертът на разходката ви из прелестните улици с прекрасните в своята европейско-мавританска архитектура бели къщи. За търсачите на още по-силни усещания са близките пещери, пълни със сталактити и сталагмити.  Но като тях имаме и у нас – за разлика от почистените плажове и усмихнатите хора. И други сравнения не са в полза на родния туризъм. И в най-непретенциозния на първо четене къмпинг в Южна Испания условията са перфектни за ваканция. Вярно е, че не всички говорят английски, но този пропуск хич не им пречи да бъдат максимално любезни. В едно от селата около Гренада дори ни отвориха единствената бакалия, след като разбраха, че трябва да пазаруваме. Да не говорим, че въпреки по-високия стандарт в кралството, нашите републикански цени на някои плодове и зеленчуци са видимо неоснователно завишени.

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай